Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1859: 38.000 soldater ble drept i løpet av én dag under slaget ved den lille landsbyen Solferino i Nord-Italia. Soldatenes lidelser virket så opprørende på den sveitsiske filantropen og humanisten Henri Dunant, som var vitne til slaget, at han personlig fikk organisert provisoriske feltsykehus på stedet. I boken «Minner fra Solferino» lanserte han ideen om en nøytral organisasjon som kan ta hånd om sårede soldater på slagmarken. Dunant så for seg at sykehusene skulle hjelpe alle trengende, uavhengig av nasjonalitet, under mottoet «Tutti fratelli» – vi er alle søsken. Dunants ideer førte til stiftelsen av Røde Kors fire år senere. I 1901 ble Henri Dunant den første i verden til å motta Nobels fredspris.

2010: Historiens lengste tenniskamp ble spilt mellom amerikaneren John Isner og franskmannen Nicolas Mahut under Wimbledonturneringen i 2010. Da «the endless match» omsider ble avgjort 24. juni, hadde den pågått i 11 timer og 5 minutter, fordelt over tre dager. Dermed var den tidligere verdensrekorden (6 timer og 33 minutter) slått med drøyt fire og en halv time. Det femte settet alene varte 8 timer og 11 minutter. I løpet av kampen ble det spilt 183 games. Isner dunket inn 113 serveess, mot Mahuts 103. Oppgjøret trakk så til de grader i langdrag at dataeksperter fra IBM måtte tilkalles for å justere resultattavla, som ikke var programmert for å registrere så høye poengsummer. John Isner vant det siste og avgjørende settet med sifrene 70–68.

2012: Elefantskilpadda Lonesome George («Ensomme George») døde på Galapagos, trolig noe over 100 år gammel. George var det siste kjente individet av en underart av elefantskilpadder som bare fantes på Pinta, en av øyene i Galapagos-arkipelet. Han var uten artsfrender allerede da han ble observert første gang i 1971. Den ensomme skilpadda ble raskt et symbol for Galápagosøyene og kjent verden over som «den sjeldneste skapningen på kloden». Gjennom flere tiår ble han forsøkt paret med hunner fra andre underarter av elefantskilpadder i håp om å fremskaffe en hybrid, men alle forsøk mislyktes. 24. juni 2012 ble Ensomme George funnet død av dyrepasseren som hadde sett til ham de siste 40 årene. «Han var alt for meg», sa den sørgende dyrepasseren (72) til New York Times. Skilpadda døde av naturlige årsaker.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse