Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1888: Tre svenske byer brant ned på samme dag. Litt etter klokken 12 om formiddagen begynte kirkeklokkene å ringe i Sundsvall i Norrland, etter at en gnist fra en dampbåt hadde antent et privathus. Innen dagen var omme var byen en rykende ruin og så godt som alle byens innbyggere husløse. Samtidig med at brannen raste i Sundsvall, begynte rådhusklokken å kime i Umeaå, 26 mil unna. Få timer senere var det bare en sjettedel av Umeås innbyggere som ennå hadde tak over hodet. Samme dag fant en gnist fra en bakerovn veien til en dynge høvelspon i byen Lilla Edet i Västergötland. Da kvelden falt på, lå nesten hele byen i aske. 25. juni 1888 var den verste branndagen i svensk historie, og Sundsvallbrannen den største enkeltbrannen i Sverige gjennom alle tider.

1967: TV-produksjonen «Our World» gikk av stabelen, som historiens første globale, direkteoverførte TV-sending via satellitt. Den to og en halv time lange artistgallaen omfattet bidrag fra 19 ulike nasjoner. I dag huskes den best for det britiske innslaget, der The Beatles med venner fremførte «All You Need Is Love». Sangen var skrevet spesielt for anledningen av John Lennon, etter at BBC hadde bestilt en sang med «et enkelt budskap som kan bli forstått over hele verden». The Beatles’ urfremføring av sangen markerte avslutningen på showet, som ble fulgt av 400 millioner TV-seere. Med seg på scenen hadde de blant andre Mick Jagger, Eric Clapton, Keith Moon, Marianne Faithfull og Graham Nash. «All You Need Is Love» ble sluppet på single to uker etter showet og gikk rett til topps på hitlistene.

1977: Skogvokteren Roy C. Sullivan (65) ble truffet av lynet for sjuende gang. Ifølge Guinness rekordbok ble han dermed det mennesket i verden som har overlevd flest lynnedslag. Sullivan begynte som skogvokter i Shenandoah nasjonalpark i Virginia i 1936. Han ble truffet av lynet første gang i 1942 mens han sto i et utkikkstårn. Historien gjentok seg i 1969, 1970 (i hans egen hage), 1972, 1973 og 1976. 25. juni 1977 satt han ved et tjern og fisket, da et lynnedslag satte fyr på håret hans og påførte ham brannskader på overkroppen. Sullivan sa flere ganger at han hadde inntrykk av at tordenskyene forfulgte ham. På sine eldre dager fortalte skogvokteren at folk unngikk ham av frykt for å bli truffet av lyn om de sto for nær ham, og at det fikk ham til å føle ensomhet. Sullivan tok sitt eget liv i 1983, 71 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse