Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1900: Forfatteren og flygeren Antoine de Saint-Exupéry ble født i Lyon. Han huskes fremfor alt for barneboken «Den lille prinsen», som han utga i 1943, og som skal være den mest leste og mest oversatte boken i det franske språk. Ifølge Wikipedia er boken oversatt til 300 språk og dialekter. Det antas at den er solgt i over 100 millioner eksemplarer, hvilket gjør den lille barneboken til en av verdens mestselgende bøker gjennom alle tider. I 1962 kom den på norsk i Inger Hagerups oversettelse. Antoine de Saint-Exupéry sluttet seg til De frie franske styrker som pilot under 2. verdenskrig. Han ble meldt savnet etter et rekognoseringsoppdrag over Middelhavet i juli 1944. I 1998 fisket en fisker opp et sølvarmbånd med Saint-Exupérys navn utenfor Marseille. To år senere ble flyet hans funnet i havet av dykkere.

1958: Brasil ble verdensmestere i fotball etter å ha slått Sverige 5–2 i finalen på Råsunda stadion i Stockholm. 17 år gamle Pelé scoret to av målene og ble den yngste i historien som har spilt en VM-finale, scoret i en VM-finale og vunnet et VM. Med sine tre mål mot Frankrike i semifinalen er han også den yngste som har scoret hat-trick i et VM-sluttspill. Sverige hadde tatt seg til finalen ved å slå Sovjetunionen i kvartfinalen og Vest-Tyskland i semifinalen. VM-gullet i 1958 var Brasils første, og finalen på Råsunda den hittil mest målrike (sju etter ordinær tid) i turneringens historie. VM i 1958 var første og foreløpig eneste gang et ikke-europeisk land er blitt mestere på europeisk jord. Sverige er den eneste vertsnasjonen som har tapt en VM-finale.

1967: Den amerikanske skuespilleren, sangeren og modellen Jayne Mansfield omkom i en bilulykke i Louisiana, 34 år gammel. Mansfield fikk sitt gjennombrudd som skuespiller i Broadway-stykket «Will Success Spoil Rock Hunter?» i 1955. Året etter skrev hun kontrakt med filmselskapet 20th Century Fox, som håpet å gjøre henne til en ny Marilyn Monroe. Komedien «The Girl Can’t Help It» (1956) og dramaet «The Wayward Bus» (1957), basert på en roman av John Steinbeck, regnes blant hennes største filmsuksesser. Jane Mansfields talent som skuespiller var omstridt. Likevel ble hun et av 1950-årenes største kvinnelige filmikoner i USA, og hun er hedret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse