Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1908: En kolossal eksplosjon inntraff ved elva Steinete Tunguska i Sibir. Den mystiske hendelsen fant sted litt etter klokken sju om morgenen lokal tid og har siden vært gjenstand for en mengde studier og spekulasjoner. Ifølge Wikipedia kan sprengkraften i eksplosjonen ha vært over 1000 ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben. De voldsomme kreftene slo over ende rundt 80 millioner trær over et område på 2 150 km². Samtidige rapporter forteller at det brøt ut panikk blant bønder og landsbybeboere i området, som trodde verdens undergang var kommet. De fleste forskere er i dag enige om at Tunguska-hendelsen skyldes et stort meteoroide- eller kometfragment som eksploderte i få kilometers høyde. Eksplosjonen i Tunguska skal ha vært det største kosmiske nedslaget på land i jordklodens nyere historie.

1937: Verdens første nødnummer, 999, ble introdusert i London. Noe av bakgrunnen for etableringen var en hendelse i byens sentrum halvannet år tidligere, der fem kvinner omkom i en brann som brannvesenet ikke fikk melding om fordi linjen var opptatt. Nummeret 999 ble valgt fordi det var lett å huske og raskt lot seg slå på telefoner med tallskive. Gjennom avisannonser ble publikum instruert til kun å bruke det nye nummeret i nødsfall – «som for eksempel hvis mannen i naboleiligheten er i ferd med å myrde sin kone». Likevel var det ikke alle som hadde tilstrekkelig selvbeherskelse til å følge oppfordringen. Ifølge BBC ble nummeret oppringt 1336 ganger i løpet av den første uka, men 91 av «nødsamtalene» viste seg å være rene telefonspøker.

2002: Brasil vant sin femte VM-tittel i fotball under mesterskapet i Sør-Korea og Japan. I finalen 30. juni møtte brasilianerne et tysk lag som hadde måttet reise til VM uten flere av sine nøkkelspillere. «Die Mannschaft» hadde imidlertid ikke møtt noen av de tyngste fotballnasjonene på sin vei gjennom mesterskapet. Da fløyta gikk på Yokohama stadion, sto det 2–0 til Brasil. Begge målene var scoret av Ronaldo, som med sine åtte mål ble turneringens toppscorer. Cafu, kapteinen på det brasilianske laget, ble den første (og foreløpig eneste) i historien som har spilt tre VM-finaler på rad. 2002-VM var også mesterskapet da ballen kom i fokus. Den offisielle VM-ballen fra Adidas («Fevernova») ble kritisert for å være for lett og ustabil. Italias keeperkjempe Gianluigi Buffon kalte den «en latterlig sprettball for barn».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse