Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1916: Den første av en serie dødelige haiangrep inntraff i New Jersey. En hetebølge over USAs østkyst hadde jaget titusener av amerikanere ut til havet. Strendene var derfor smekkfulle av folk da den første haien slo til ved Beach Haven 1. juli. Til tross for at sjøfolk rapporterte om at uvanlig mange store haier var sett utenfor kysten, valgte myndighetene å ikke stenge strendene. I løpet av 12 døgn tok haier livet av fire mennesker i området. Angrepene i New Jersey i juli 1916 utløste en haipanikk som trolig er uten sidestykke i amerikansk historie. De skal ha inspirert forfatteren Peter Benchley til å skrive romanen «Jaws», utgitt i 1974 og filmatisert av Steven Spielberg året etter. Det er fortsatt tvil om hvilken haiart som sto bak angrepene. Noen fagfolk mener det var hvithai (som i «Jaws»), andre holder på den mindre kjente oksehaien.

1934: Ernst Röhm, lederen for den nazistiske organisasjonen Sturmabteilung (SA), ble myrdet i München. Drapet var en del av den blodige utrenskningen i den tyske nazibevegelsen som hadde begynt dagen før, og har fått navnet «De lange knivers natt». Röhm var en av Hitlers nærmeste allierte fra bevegelsens såkalte kamptid i 1920-årene. Ifølge historikeren William L. Shirer var han den eneste nazilederen som var dus med Hitler, og den eneste som våget å tiltale ham ved fornavn eller med klengenavnet «Adi». Med tiden kom Hitler likevel til å anse Röhm som et belastende uromoment på partiets venstre fløy. Han arresterte personlig sin gamle kamerat og ga ordre om at han skulle få valget mellom å henrettes eller dø for egen hånd. Stilt overfor dette ultimatumet skal Röhm ha uttalt: «Hvis jeg skal drepes, la Adolf gjøre det selv.» Ernst Röhm var en av minst 85 mennesker som ble drept i løpet av den 48 timer lange aksjonen.

1997: Union Jack ble firt for siste gang over Hongkong, og det kinesiske flagget heist. Hongkong var formelt opprettet som britisk koloni i 1842. I 1898 inngikk Kina og Storbritannia en leieavtale som nesten tidoblet koloniens areal, men som samtidig fastslo at området skulle overdras til Kina etter 99 år. Den høytidelige tilbakeleveringsseremonien ble forestått av prins Charles og Kinas president Jiang Zemin. I 2005 kunne den britiske tabloidavisen The Mail on Sunday avsløre at prins Charles hadde følt sterkt ulyst under seremonien. Avisen siterte prinsens egne dagboksnotater, der han omtalte begivenheten som «The Great Chinese Takeaway» og karakteriserte de kinesiske kommunistlederne som «forferdelige, gamle voksdukker». Prins Charles svarte med å saksøke avisen for krenkelse av privatlivets fred.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse