Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1881: USAs president James. A. Garfield ble skutt av en attentatmann på en jernbanestasjon i Washington D.C. Han døde av skadene i september samme år. Skytteren var den sinnsforvirrede juristen Charles J. Guiteau, som hadde søkt flere stillinger i Garfields administrasjon (blant annet som ambassadør i Wien og Paris), men til sin forbitrelse fått avslag på søknadene. Under rettssaken røpet han at han selv aktet å stille som presidentkandidat ved neste valg. Guiteau ble hengt året etter. Republikaneren Garfield hadde inntatt Det hvite hus 4. mars 1881 og døde etter bare 199 dager som president. Han er dermed den presidenten i amerikansk historie som har sittet nest kortest i embetet. Bare William Henry Harrison, som døde etter 31 dager, har sittet kortere.

1893: DS «Vesteraalen» la ut på den første turen fra Trondheim til Hammerfest, og markerte dermed åpningen av Hurtigruten. Kaptein om bord var stortingsmannen, forretningsmannen og skipsføreren Richard With, som i dag huskes som Hurtigrutens far. Ideen om en ekspressrute langs kysten mellom Trondheim og Hammerfest var blitt lansert i 1891. Vesteraalens Dampskibsselskap fikk 70.000 kroner i statsstøtte ved oppstarten av driften. Ifølge Wikipedia tok jomfruturen 67 timer. Hurtigruten ble svært viktig for kommunikasjonen langs kysten av Nord-Norge og en institusjon innenfor turismen i Norge. I juni 2011 sendte NRK direkte fra Hurtigrutens ferd fra Bergen til Kirkenes. 2,6 millioner seere var innom sendingen, som varte i 134 timer, 42 minutter og 45 sekunder.

1961: Den amerikanske nobelprisvinneren Ernest Hemingway begikk selvmord i sitt hjem i Idaho. Forfatterens siste leveår var preget av depresjoner og høyt alkoholkonsum. Hemingway fikk nobelprisen i 1954, ifølge nobelkomiteens begrunnelse «för hans kraftfulla och inom nutida berättarkonst stilbildande mästerskap, senast ådagalagt i The Old Man and the Sea.» Av helsemessige grunner avsto forfatteren fra å reise til Stockholm for å motta prisen. I stedet skrev han en tale som ble lest høyt under banketten av USAs Stockholm-ambassadør. I talen sa Hemingway blant annet: «Skriving, på sitt beste, er et ensomt liv. Forfatteren utfører sitt arbeid alene, og hvis han er en god nok forfatter, må han stå ansikt til ansikt med evigheten, eller fraværet av den, hver eneste dag.»

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse