Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1721: Den norske misjonæren Hans Poulsen Egede ankom Grønland med tre skip og et følge på 40 personer. Han kom til å virke blant Grønlands urinnvånere i 15 år. Egede kom til øya med tittelen «kongelig misjonær» og dessuten som utsending for handelshuset Det Bergenske Compagnie. Ved siden av misjonsvirksomheten drev han utstrakt handelsvirksomhet og foretok vitenskapelige studier av forskjellig art. Han grunnla kolonien Godthaab, som senere ble flyttet og omdøpt til Nuuk. Byen er i dag Grønlands hovedstad. Under koppeepidemien på øya i 1733 og ’34 viet Egede og hans kone Gertrud seg til å ta hånd om syke. Hans Egede er blitt tilkjent mye av æren for Grønland ble sikret som dansk-norsk koloni. Han har fått tilnavnet «Grønlands apostel».

1883: Forfatteren Franz Kafka ble født i Praha. Kafka utga bare en håndfull noveller i sin levetid. Blant disse var den berømte «Forvandlingen», om den handelsreisende Gregor Samsa som våkner en morgen og innser at han er blitt forvandlet til et gigantisk insekt. Alle Kafkas tre romaner («Prosessen», «Slottet» og «Amerika») ble utgitt av vennen Max Brod etter hans død, i strid med forfatterens ønske om at manuskriptene skulle brennes uleste. Franz Kafka døde av tuberkulose i 1924, 40 år gammel. Forfatterskapet hans regnes som et av de mest originale og innflytelsesrike i Vestens litteratur i det 20. århundre. Jorge Luis Borges, Albert Camus, Eugène Ionesco, Samuel Beckett, George Orwell, José Saramago, Italo Calvino og J.M. Coetzee er blant de mange forfatterne som har latt seg inspirere av Kafka.

1971: The Doors’ frontmann og vokalist Jim Morrison ble funnet død i en leilighet i Paris. Den offisielle dødsårsaken var hjertesvikt. Morrisons grav på den berømte Père Lachaise-kirkegården i Paris ble raskt et valfartssted for fans. De første årene var graven umerket, inntil franske myndigheter merket den med en plakett i 1973. Plaketten ble stjålet samme år. Ved tiårsjubileet for rockestjernens død i 1981 ble graven merket med en ny gravstein, samt og en byste av Morrison i naturlig størrelse. Bysten ble stjålet i 1988. Til tross for at Père Lachaise huser berømtheter som Oscar Wilde, Honoré de Balzac, Frédéric Chopin, Marcel Proust, Georges Bizet og Édith Piaf, skal Morrisons grav være den mest besøkte på gravlunden.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse