Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1776: Den amerikanske kongressen vedtok uavhengighetserklæringen. I deklarasjonen, som for en stor del var ført i pennen av Thomas Jefferson, erklærte de tretten britiske koloniene i Nord-Amerika seg uavhengige av Storbritannia. Erklæringen omfatter sentensen «all men are created equal», som skulle bli en av de hyppigst siterte i det engelske språk. Det er ofte blitt påpekt at de idealistiske ordene står i grell kontrast til slaveriets utbredelse i Amerika i 1776. Mange av kongressmedlemmene var selv slaveeiere, og Jefferson for sin del holdt et stort antall slaver på plantasjen sin i Virginia. Jeffersons holdning til slaveriet var likevel motsetningsfylt. I utkastet til uavhengighetserklæringen skrev han en passasje som fordømte slaveri, men avsnittet ble strøket av Kongressen.

1910: En tungvektskamp i boksing utløste raseopptøyer i 25 amerikanske delstater og 50 byer på USAs nasjonaldag. Kampen sto mellom den pensjonerte mesteren James J. Jeffries og afroamerikaneren Jack Johnson, som to år tidligere var blitt den første svarte bokseren til å vinne en VM-tittel i tungvekt. Oppgjøret fant sted i Reno og ble markedsført som «Århundrets boksekamp». Jeffries (omtalt som «Det hvite håpet») hadde vært borte fra boksingen i seks år, men etter eget utsagn latt seg overtale til et comeback «med det ene formål å bevise at en hvit mann er bedre enn en neger». På kampdagen måtte han imidlertid kaste inn håndkleet i 15. runde etter å ha blitt slått ned to ganger. Minst 20 mennesker skal ha mistet livet i urolighetene som fulgte, da hvite amerikanere tok til gatene i raseri over nederlaget. Miles Davis hedret kampens vinner i 1971 med albumet «A Tribute to Jack Johnson».

1943: Slaget ved Kursk i Sovjetunionen begynte. Det var historiens største panserslag, og trolig også det luftslaget i historien som førte til størst tap av liv og materiell i løpet av én dag. Kampene var en del av tyskernes siste større offensiv på østfronten. Den tyske hærledelsen anså et angrep på den såkalte «lommen ved Kursk», der tre sovjetiske armeer holdt stand, som en mulighet til å gjenvinne overtaket etter nederlaget ved Stalingrad fem måneder tidligere. Tyskerne håpet med dette å forkorte frontlinjen i øst og erobre den strategisk viktige byen Kursk. Den røde armé hadde imidlertid forutsett angrepet. Da tyskerne nådde Kursk, var området tungt befestet og forsvart av enorme styrker. Det tyske nederlaget ved Kursk blir gjerne beskrevet som et avgjørende vendepunkt i krigen på østfronten.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse