Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1687: Isaac Newtons hovedverk «Philosophiae naturalis principia mathematica», ofte forkortet til «Principia», kom ut i London. I verket (tre bind, skrevet på latin) formulerer Newton bl.a. loven om gravitasjonskraft og de tre bevegelseslovene. Det banebrytende verket skulle danne grunnlaget for klassisk mekanikk og de neste århundrenes utvikling innen fysikk og astronomi. Boka skulle også bli karakterisert som «det menneskelige intellekts største triumf gjennom alle tider». En rekke lover og begreper innen fysikk og matematikk bærer dessuten Newtons navn. Newton selv omtalte sine bidrag til vitenskapen med beskjedenhet. I et berømt brev fra 1676 skrev han: «Dersom jeg har sett litt lengre enn andre, så har jeg gjort det ved å stå på skuldrene til kjemper.»

1946: Bikinien ble første gang vist i Paris. Todelte svømmeantrekk hadde dukket opp alt i 1930-årene, men bikinien var det første som blottet navlen. Designer Louis Réard hadde derfor hatt store vansker med å finne en modell som var villig til å bære plagget offentlig. Den eneste som takket ja til jobben var stripteasedanseren Micheline Bernardini. Louis Réard var opprinnelig bilingeniør, men hadde arvet en undertøysforretning i Paris etter moren. Under et strandbesøk i Saint Tropez hadde han merket seg at mange kvinner rullet opp kantene på badedraktene for å slippe til mer sol. Av dette sluttet han at et mer tekstilgjerrig plagg ville slå an blant soltilbedere. Réard fikk rett. Bikinien ble en braksuksess, ikke bare for ham selv, men også for kvinnen som viste den fram for verden. Micheline Bernardini skal ha fått 50.000 beundrerbrev etter seansen i Paris.

1996. Sauen Dolly ble født i Edinburgh. Dolly (oppkalt etter countrysangeren Dolly Parton) var det første pattedyret i historien som var klonet fra en voksen celle. Fødselen hennes var et resultat av 276 kloningsforsøk ved Roslin Institute og ble holdt hemmelig av forskerne i mer enn et halvår. Da sauens eksistens endelig ble kjent i februar 1997, skapte det en verdenssensasjon. Teknisk sett hadde Dolly tre mødre: En som egget var hentet fra, en annen som var kilde til DNA-et, og en tredje som bar embryoet fram. Dolly kom til å tilbringe hele sitt liv ved forskningsinstituttet hvor hun var født. Hun ble avlivet i 2003, seks og et halvt år gammel. Sauen led da av en lungesykdom og var dessuten sterkt angrepet av gikt. Dolly kan i dag beundres i utstoppet tilstand ved The National Museum of Scotland i Edinburgh.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse