Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
06 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1535: Statsmannen og forfatteren Thomas More ble halshogd i London. More var speaker i parlamentet og senere lordkansler, men falt i unåde da han nektet å anerkjenne kong Henrik VIIIs overhøyhet over kirken. Thomas More regnes som Englands fremste renessansehumanist. I hovedverket «Utopia» kritiserer han samtidens England ved å skildre fantasilandet Utopia («landet som ikke er»), et slags pre-kommunistisk idealsamfunn der all eiendom er felleseie og fellesskapets interesser alltid kommer foran den enkeltes. Blant de mange bemerkelsesverdige trekkene ved Mores idealstat er at innbyggerne ikke anerkjenner verdien av gull. I stedet bruker de ringer, smykker og kroner av gull til å merke forbrytere med, som et tegn på skjensel og forakt. Thomas More ble kanonisert i 1935.

1957: Paul McCartney og John Lennon møttes første gang på en hagefest utenfor St. Peter’s Church i Liverpool-forstaden Woolton. De to var henholdsvis 15 og 16 år gamle, og foranledningen for møtet var at Lennons band The Quarrymen skulle spille på tilstelningen. På grunn av det historiske møtet regner mange hagen utenfor St. Peter-kirken i Woolton som fødestedet til The Beatles. Woolton kan også skilte med Beatles-landemerker som John Lennons barndomshjem (251 Menlove Avenue) og barnehjemmet Strawberry Field, udødeliggjort i sangen «Strawberry Fields Forever». I mange år var Woolton dessuten hjemstedet til Liverpool Football Clubs legendariske manager Bob Paisley. Paisley er gravlagt ved St. Peter’s Church, bare noen skritt fra stedet der kimen til The Beatles ble sådd.

2013: En av de verste togulykkene i canadisk historie inntraff i den lille byen Lac-Mégantic i provinsen Québec. Et godstog med 74 vogner lastet med råolje sto parkert på en lav ås utenfor byen, da det plutselig begynte å rulle. Toget nådde en hastighet på over 100 km/t før det sporet av midt i byens sentrum. Flere av vognene eksploderte umiddelbart etter avsporingen. 47 mennesker mistet livet og omkring halvparten av den lille byens sentrum brant ned til grunnen. Etter ulykken ble lokomotivføreren og to andre jernbaneansatte tiltalt for 47 tilfeller av uaktsomt drap. Årsaken var blant annet at de hadde forlatt toget ubevoktet og unnlatt å aktivere nødvendige bremsemekanismer for å sikre at toget sto trygt. De tre ble frikjent i 2018. Togulykken i Lac-Mégantic var den mest dødbringende i Canada siden 1864, da et passasjertog sporet av ved byen Mont-Saint-Hilaire i Québec. 99 mennesker omkom.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse