Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1789: En folkemengde på ca. 950 personer stormet Bastillen i Paris, og den franske revolusjon begynte. Allerede to dager etter stormingen hadde entreprenøren Pierre-François Palloy sikret seg oppdraget med å rive den massive borgen. Ved hjelp av et tusentalls arbeidere fikk Palloy det meste av jobben unnagjort i løpet av fire måneder. En del av steinmassene ble brukt til byggingen av broen Pont de la Concorde, men store og små steiner fra borgen dukket snart opp som suvenirer over hele Frankrike. Palloy selv skal ha tjent gode penger på å selge miniatyrer av Bastillen hogd ut i stein fra bygningen. En av grunnpilarene til borgen ble gjenoppdaget under byggingen av Paris’ metrosystem i 1899. Plassen Place de la Bastille ligger i dag på stedet der Bastillen sto.

1865: Briten Edward Whymper ble den første til å bestige Matterhorn. Det sagnomsuste fjellet på grensen mellom Sveits og Italia var et av de siste i Alpene som ennå var ubetrådt av mennesker. Flere klatrere hadde forsøkt seg på fjellet, men samtlige uten hell. Det var derfor en internasjonal sensasjon da Whymper og hans sju mann store ekspedisjon nådde toppen klokken 01.40 om morgenen 14. juli 1865. Ekspedisjonen måtte imidlertid betale en høy pris for triumfen. Da klatrerne var på vei ned igjen, om lag en times klatring fra toppen, mistet en av dem fotfestet og rev tre andre med seg i døden. Tre av de forulykkede klatrerne ble senere brakt ned fra fjellet og gravlagt ved en alpekirke på den sveitsiske siden av grensen. Den fjerde av de omkomne, 18 år gamle Lord Francis Douglas, ble aldri funnet.

2006: Den italienske toppfotballklubben Juventus ble ekskludert fra Serie A og dømt til å starte neste sesong i Serie B med 30 minuspoeng. Klubben ble i tillegg fratatt sine to siste seriemesterskap. Bakgrunnen for ydmykelsen var avsløringen av grov korrupsjon i den italienske ligaen. Uregelmessighetene omfattet fem klubber og involverte blant annet håndplukking av dommere for å sikre ønskede resultater. Opprinnelig ble også Fiorentina og Lazio dømt til å rykke ned sammen med Juventus, men klubbene fikk redusert straffen etter anke. I likhet med Milan og Reggina måtte de imidlertid finne seg i å starte neste Serie A-sesong med minuspoeng. Juventus fikk redusert poengstraffen fra 30 til 9, men eksklusjonen fra toppserien sto fast. Klubben rykket opp igjen fra Serie B etter én sesong. Juventus vant toppserien ni ganger på rad fra 2012 til 2020, men måtte i år gi tapt for Inter.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse