Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1942: Den beryktede Wannsee-konferansen fant sted i «Villa Marlier» ved innsjøen Großer Wannsee i det vestlige Berlin. Konferansen skal ha vært den første anledningen da folkemordet på jødene ble formelt diskutert av topper i nazipartiet. SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich ledet møtet. Adolf Eichmann, som var utpekt til referent, noterte avslutningsvis at Heydrich var tilfreds med den retningen samtalene hadde tatt. Gestapo-sjef Heinrich Müller erindret senere at konferansen ble avsluttet med allsang og skåling «etter nordtysk skikk». Flere av de 15 mennene som var til stede ved møtet opplevde å vende tilbake til det sivile liv i Tyskland etter krigen. SS-Oberführer Gerhard Klopfer livnærte seg som advokat og skatterådgiver, etter at tiltalen mot ham var blitt frafalt pga. bevisets stilling. Inntil han døde i Ulm i 1987, var Klopfer den siste overlevende deltakeren fra Wannsee-konferansen.

1984: «Byråsjef Arne Treholt? Dette er politiinspektør Ørnulf Tofte i Overvåkningspolitiet. De er pågrepet for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Vennligst kom med oss». Med disse ordene ble Arne Treholt arrestert av Overvåkningspolitiet på Fornebu lufthavn 20. januar 1984. Under rettssaken sa Treholt: «Arrestasjonen, og omstendighetene omkring, gjorde et voldsomt sterkt inntrykk. I løpet av noen minutter følte jeg det som om verden raste sammen rundt meg.» Sommeren 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje. Eidsivating lagmannsrett fant det bevist at Treholt hadde spionert til fordel for Sovjetunionen og Irak og at han hadde mottatt store pengebeløp for sine tjenester fra de to landenes etterretningsorganer. Arne Treholt ble benådet i 1992, etter å ha sonet åtte og et halvt år i fengsel.

2017: Donald Trump avla eden som USAs 45. president. I en alder av 70 år og 220 dager ble han den eldste som noensinne hadde avlagt presidenteden for første gang, en rekord som til da hadde tilhørt Ronald Reagan (69 år og 349 dager), og som skulle bli slått med glans av Trumps rival Joe Biden i 2021 (78 år og 61 dager). Ifølge Wikipedia var Trump den første amerikanske presidenten som verken hadde politisk eller militær erfaring. Han var den tredje som var født i 1946 (etter Bill Clinton og George W. Bush), hvilket gjør 1946 til det året da flest amerikanske presidenter er blitt født. Donald Trumps kone Melania var den andre førstedamen i historien som var født utenfor det nåværende USA. Den første var Louisa Adams, født i London i 1775.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse