Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1609: Bonden Per Jönsson fra Nordbotten ble brent på bålet sammen med en ku. Årsaken var at Jönsson, en mann i 60-årsalderen, hadde hatt samleie med den samme kua. Seksuelt samkvem med dyr har vært et tema gjennom hele den menneskelige historie og er funnet avbildet på 10.000 år gamle hulemalerier. I mange kulturer har praksisen vært sterkt misbilliget. I Sverige alene skal rundt 600 personer ha blitt henrettet for «tidelag» (samleie med dyr) i løpet av 1600- og 1700-tallet, den siste i Sala i 1778, ifølge dommen «för tidelag med flere kor». Etter en endring i den svenske straffeloven i 1864 ble forbrytelsen straffet med slaveri. I dag er seksuell omgang med dyr forbudt gjennom dyrevernslovene i mange land, blant dem Sverige og Norge.

1924: Vladimir Lenin døde på landstedet sitt utenfor Moskva, 53 år gammel. Dødsårsaken var hjerneblødning. Ved sin død etterlot Lenin seg et politisk testamente som han hadde diktert på nyåret i 1923, da han var svekket av to slagtilfeller. I dokumentet kritiserer han den sittende ledelsen i kommunistpartiet. Spesielt går han i rette med Stalin, som han mener er for «grov» til å håndtere uinnskrenket makt. Lenin anbefaler at Stalin fjernes som generalsekretær for partiet og erstattes med erkefienden Trotskij. Lenins enke krevde at testamentet skulle gjøres kjent for delegatene ved kommunistpartiets kongress i mai 1924. Stalin fikk imidlertid drevet igjennom en rekke begrensninger på offentliggjøringen, og fra slutten av 1920-årene var dokumentet utelatt fra all offisiell historieskriving. Først i 1956, tre år etter Stalins død, ble Lenins testamente publisert i sin helhet i Sovjetunionen.

1950: Forfatteren George Orwell døde av tuberkulose i London, 46 år gammel. Skaperen av romanene «Animal Farm» og «1984» er gravlagt ved All Saints’ Church i Sutton Courtenay i Oxfordshire. Hans fødenavn Eric Arthur Blair står på gravsteinen, som er helt uten referanser til hans berømte pseudonym. Forfatteren ønsket heller ikke at det skulle skrives noen biografi om ham etter hans død. Orwell debuterte i 1933 med memoarboka «Down and Out in Paris and London». Boka var en personlig beretning om hans liv som lutfattig i de to verdensmetropolene. I Paris livnærte han seg som kjøkkenhjelp og oppvasker på restauranter, i London måtte han blant annet oppsøke Frelsesarmeens suppekjøkkener for å berge livet. Orwells debutbok kom ut på norsk i 1970 under tittelen «På bunnen og blakk – uteligger i Paris og London».

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse