Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1917: Det første samiske landsmøtet begynte i Metodistkirken i Trondheim. Primus motor bak møtet var den samiske reineieren og organisasjonspioneren Elsa Laula Renberg (1877–1931), som også holdt åpningstalen. 150 samer fra Sverige og Norge deltok på det fire dager lange møtet. Blant hovedtemaene på møtet var forslaget til en ny reindriftslov og kravet om en egen samisk skole med undervisning på samisk. Landsmøtet i 1917, med sitt innslag av deltakere fra Sverige, ga næring til ideen om en samisk nasjon på tvers av landegrenser. I 1992 ble datoen for møtet vedtatt som samenes nasjonaldag. Fra 2003 har 6. februar også vært offisiell flaggdag i Norge.

1936: De 4. olympiske vinterleker ble åpnet i Garmisch-Partenkirchen i den tyske delstaten Bayern. Tyskland skulle også være vertskap for sommerlekene samme år, og for nazistenes propagandaapparat ble vinterlekene en generalprøve på den store festen i Berlin. Under forberedelsene var mangelen på snø i Garmisch en hodepine for arrangørene. Floken løste seg da et kraftig snøvær brøt ut på dagen for åpningsseremonien, og som ved et trylleslag forvandlet OL-byen til et vinterparadis med eventyrlig skiføre. Sportslig sett ble lekene en triumf for den norske troppen. Norge ble beste nasjon med til sammen 15 medaljer, hvorav sju gull. Skøyteløperen Ivar Ballangrud vant tre av dem. Sonja Henie ble olympisk mester i kunstløp for tredje gang på rad.

1970: Øvre Pasvik nasjonalpark ble opprettet ved lov av Stortinget. Ifølge Store norske leksikon omfatter nasjonalparken den største sammenhengende urskogen i Norge. Furuskogen i området er en nordvestlig avgreining av den sibirske taigaen og har fått utvikle seg nesten uforstyrret i tusener av år. Fugle- og dyrelivet har dessuten østlige innslag som er sjeldne i Vest-Europa. Parken grenser mot Finland og Russland. I 2003 fikk nasjonalparken doblet sitt areal, og det totale verneområdet skal nå være på 119 kvadratkilometer. Fredningsforslag ble første gang fremlagt i 1940, men fordi store deler av urskogene ble rasert av tyskerne under 2. verdenskrig, ble de vernede skogsområdene mindre enn man opprinnelig hadde planlagt.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse