Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1979: Josef Mengele døde i Brasil, 67 år gammel. Mengele var i mange år en av verdens mest beryktede og ettersøkte krigsforbrytere. I sin tid som lege i konsentrasjonsleiren Auschwitz under 2. verdenskrig hadde han pådratt seg navnet «Dødsengelen» på grunn av sine ekstreme og bestialske eksperimenter på fanger. Han var også medansvarlig for utvelgelsen av ofre som skulle sendes i gasskamrene. Mengele lyktes med å skjule seg i Bayern i de første årene etter krigen, inntil han flyktet til Argentina i 1949 med bistand fra et nettverk av tidligere SS-folk. Han bodde også en tid i Paraguay før han slo seg ned i Brasil i 1960. Mengeles forsvinning og skjebne etter krigen var gjenstand for spekulasjoner gjennom flere tiår. Levningene hans ble gravd opp og identifisert i 1985, og identifikasjonen bekreftet ved hjelp av DNA-analyse i 1992.

1998: Keiser Akihito av Japan erklærte de 18. olympiske vinterleker for åpnet i Nagano. Lekene var historiens andre på japansk snø og is; de første fant sted i Sapporo i 1972. Allerede listen over deltakere var rekordartet. Med 2176 utøvere fra 72 land var Nagano-OL de største vinterlekene gjennom alle tider. Norge stakk av med 10 gull, 10 sølv og 5 bronse i konkurransene og ble nest beste nasjon etter Tyskland. Også for outsidernasjonene Danmark og Australia ble OL i Nagano en triumf. Danskene vant sin første medalje noensinne i et vinter-OL med sølv i curlingkonkurransen for kvinner, mens alpinisten Zali Stegall tok bronse i kvinnenes slalåmrenn. Hun ble dermed den første australieren i historien som kunne reise hjem med en individuell medalje fra et vinter-OL.

2003: NASA fanget opp det aller siste radiosignalet fra romsonden Pioneer 10. Sonden ble skutt opp fra Cape Canaveral i mars 1972 for å observere Jupiter. Et år senere sendte sonden de første nærbildene menneskeheten hadde sett av den femte planeten fra solen. På sin videre reise passerte sonden blant annet banen til Neptun, den ytterste planeten i solsystemet. I 1983 ble den det første menneskeskapte objektet som forlot solsystemet. Pioneer 10 var forsynt med en plakett med tegninger av to nakne mennesker, en mann og en kvinne. Dette for å identifisere avsenderen for eventuelle utenomjordiske vesener som måtte fange den opp. Etter at Pioneer 10 sendte ut sitt siste livstegn i 2003, har sonden fortsatt sin ensomme ferd i retning av stjernen Aldebaran i stjernebildet Tyren. Det er beregnet at den vil være fremme om to millioner år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse