Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1900: Forfatteren og avisredaktøren Gunnar Larsen ble født i Kristiania. Larsen debuterte som romanforfatter i 1932 med den poetiske kjærlighetsromanen «I sommer». Året etter utga han dokumentarromanen «To mistenkelige personer», om lensmannsmordene i Ådal i 1926. Romanen var den første i sitt slag i Norge, for ikke å si i verden, og foregrep Truman Capotes mye omtalte «In Cold Blood» med 33 år. Den naturlyriske og drømmeaktige romanen «Week-end i evigheten» (1934), som Larsen fikk ideen til under en fisketur i Nordmarka, ble til under innflytelse fra psykoanalysen. Larsen skrev ytterligere to romaner, men det er en utbredt oppfatning at han nådde høydepunktet av sin skaperkraft i første halvdel av 30-årene. Han var tilknyttet Dagbladet fra 1923 til sin død i 1958, i mange år som nyhetsredaktør.

1953: Walt Disneys animasjonsfilm «Peter Pan» hadde premiere i New York. Historien var basert på et skuespill fra 1904 av skotten J.M. Barrie, og Disney hadde hatt filmatiseringen i tankene siden midten av 1930-årene. Utbruddet av 2. verdenskrig og finansielle vansker i Disney-konsernet bidro til at produksjonen måtte utsettes. Filmen fikk stort sett velvillige anmeldelser, selv om enkelte mente at Disney hadde tatt seg for store friheter med originalhistorien. I senere år har filmen også høstet kritikk for sin fremstilling av amerikanske urfolk. Historiens hovedfigur er opphav til Peter Pan-syndromet, en populærvitenskapelig betegnelse på patologisk motvilje mot å gi slipp på barndommen. Syndromet er ikke anerkjent som diagnose av Verdens helseorganisasjon.

2004: 21 ulovlige immigranter fra Kina druknet da de ble overrasket av tidevannet i Morecambe Bay i det nordvestre England. Den grunne bukta like sør for Lake District er kjent for sitt rike dyreliv, men også for sine uhyre raske skiftninger mellom flo og fjære. Ferdsel i bukta har derfor gjennom flere århundrer foregått under ledsagelse av kongelig oppnevnte guider. På ulykkesdagen var immigrantene leid inn av et lokalt firma for å plukke hjerteskjell i bukta. Da tidevannet sted ved halv ti-tiden om kvelden, ble de fanget i en dødsfelle. Bare én av de 22 skjellplukkerne – enkelte kilder oppgir 24 – reddet livet. Etter ulykken ble en kinesisk menneskehandler dømt til 14 års fengsel for 21 tilfeller av uaktsomt drap.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse