Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1900: Tennisturneringen Davis Cup gikk av stabelen for første gang. Stifteren av turneringen var Harvard-studenten, tennisspilleren og den senere krigsministeren Dwight F. Davis, som også la ut for den gedigne sølvpokalen av egen lomme. De første årene var Davis Cup en ren landskamp mellom USA og Storbritannia. Først i 1905 ble også andre nasjoner invitert til å delta. En av disse var Australia, som kom til å dominere turneringen fullstendig i årene fra 1950 til 1967, da australiere stakk av med seieren 15 ganger i løpet av 18 år. Nest etter USA er Australia fremdeles den mestvinnende nasjonen i Davis Cup. Med sine sju seire er Sverige det eneste av de nordiske landene som har hevdet seg i turneringen.

1945: Et voldsomt luftslag utspilte seg over Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Samme morgen hadde et britisk rekognoseringsfly oppdaget at flere tyske krigsskip lå for anker i Førdefjorden, delvis skjult av landskyggen på fjordens sørside. Få timer senere lettet 42 britiske kampfly fra baser i England og Skottland, på vei for å angripe skipene. Angrepet skulle vise seg å få en høy pris. Over Førdefjorden ble de allierte møtt av 12 tyske jagerfly som var tilkalt for å beskytte skipene. I kampene som fulgte ble hele ti allierte fly skutt ned, mot fem tyske. Status over falne etter slaget var 14 på alliert side og to på tysk. Nederlaget var et sjokk for Royal Air Force, der 9. februar 1945 gikk inn i erindringen som «den svarte fredagen». Slaget over Sunnfjord var et av de største i norsk luftrom under 2. verdenskrig.

1950: Senator Joseph McCarthy hevdet i en tale at han satt inne med en liste over 205 navngitte kommunister som arbeidet i det amerikanske utenriksdepartementet. Talen, som ble holdt i en republikansk kvinneklubb i Virginia, blir gjerne ansett som startskuddet for McCarthys korstog mot venstreradikale i USA. I de påfølgende seks årene orkestrerte han en nådeløs forfølgelse av personer som kunne mistenkes å ha kommunistsympatier. Den antikommunistiske heksejakten, som i historiebøkene har fått betegnelsen mccarthyisme, førte til at et stort antall kulturarbeidere fikk yrkesforbud i USA. Blant de mange som havnet på McCarthys svartelister var forfatterne Arthur Miller og Allen Ginsberg, musikerne Lena Horne, Pete Seeger og Artie Shaw, filmskaperne Orson Wells, Charlie Chaplin og Luis Buñuel – og nobelprisvinneren Albert Einstein.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse