Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1936: Den spanske borgerkrigen brøt ut. Krigen kom til å vekke et glødende engasjement over store deler av den vestlige verden, ikke minst blant forfattere og intellektuelle. Ernest Hemingway, Jean-Paul Sartre, Claude Simon, Graham Greene og Arthur Koestler, som alle sympatiserte med republikanerne, var blant de mange kjente skribentene som valfartet til Spania for å skrive om konflikten. Forfattere som George Orwell, André Malraux og Simone Weil deltok aktivt i kampene på republikansk side var. Evelyn Waugh, Gertrude Stein og Ezra Pound tok derimot parti med general Franco og nasjonalistene. I ettertid utkom en mengde bøker som hentet sitt stoff fra den spanske borgerkrigen. En av de mest kjente er Ernest Hemingways «For Whom the Bell Tolls» fra 1940.

1976: De olympiske sommerlekene i Montreal i Canada ble åpnet. Lekene kom til å bli preget av at 29 afrikanske land, blant dem løpenasjonene Kenya og Etiopia, holdt seg borte fra konkurransene. Årsaken til boikotten var at New Zealand ikke var blitt utestengt fra å delta, til tross for at landets rugbylag tidligere samme år hadde turnert i apartheidstaten Sør-Afrika. For øvrig huskes lekene blant annet for oppvisningene til den rumenske turneren Nadia Comaneci. 14-åringen ble den første turneren i historien som fikk en blank tier i karakter i en olympisk konkurranse, en bedrift hun gjentok ytterligere seks ganger i løpet av lekene. Comaneci stakk av med til sammen tre gullmedaljer, en sølv og en bronse. 1976 var også året da de norske roerne Alf og Frank Hansen tok gull i dobbeltsculler. Utskjelte New Zealand vant to gullmedaljer – i landhockey og på 1500 meter for menn.

1981: En av de dødeligste bygningskollapsene i amerikansk historie inntraff i Hyatt Regency Hotel i Kansas City. Hotellet var bygd rundt et atrium der gangbroer av glass og stål hang ut fra veggene i etasjene over. 17. juli 1981 pågikk en dansefest med 1600 gjester i bar- og loungeområdet i bygningens atrium. Klokken 19.05 kollapset gangbroen i 4. etasje under vekten av spaserende og rev med seg gangbroen under. Begge broene styrtet ned over mengden av dansende i lobbyen. 114 personer mistet livet og 216 ble skadd i katastrofen, som var forårsaket av en konstruksjonsfeil. Bygningskollapsen i Hyatt Regency Hotel var den mest drepende i USA siden manufakturfabrikken Pemberton Mill i Massachusetts raste sammen i 1860. Den gangen omkom trolig over 100 arbeidere, mange av dem kvinner og barn.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse