Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1935: Verdens første parkometer ble montert i den amerikanske byen Oklahoma City. Prototypen var døpt «Black Maria». Den senere så forhatte tingesten var utviklet av ingeniørene Holger George Thuesen og Gerald A. Hale. Det helmekaniske prinsippet med myntinnkast, dreiebryter og vertikal tidsindikator forble praktisk talt uforandret gjennom 40 år, inntil elektroniske parkometre ble introdusert på midten av 1980-tallet. Med innføringen av parkometre oppsto behovet for å kontrollere at parkeringstiden ble overholdt. New York City ansatte ifølge Wikipedia sitt første korps av parkeringsvakter i 1960. Fram til 1967 besto korpset utelukkende av kvinner, som gikk under betegnelsen «meter maids». Yrkesgruppen blir besunget av The Beatles i låten «Lovely Rita» fra 1967.

1950: Uruguay vant fotball-VM i Brasil. Mesterskapet var det første siden 1938 og det eneste i historien der det ikke ble spilt en ren finale. I stedet ble det innledende gruppespillet etterfulgt av et nytt gruppespill, der vinnerne av de fire første gruppene møttes for å kjempe om sammenlagtseieren. Foran den avgjørende kampen mot Uruguay hadde Brasil knust Sverige (7–1) og Spania (6–1), og ville klare seg med uavgjort for å bli mestere. Arrangørene var så sikre på hjemmeseier at de fikk gravert inn de brasilianske spillernes navn i gullmedaljene, og landets største aviser utropte Brasil til VM-vinnere. Som ventet tok Brasil ledelsen i sluttkampen, etter en scoring i det 47. minutt. Det fortelles at Uruguays legendariske kaptein Obdulio Varela la ballen til rette i midtsirkelen og ropte til lagkameratene: «Tid for å vinne!» Foran nærmere 200.000 lamslåtte tilskuere på Estádio do Maracanã, klarte Uruguay å snu kampen til 2–1 og vinne sitt andre verdensmesterskap i fotball.

2013: Minst 23 barn døde av matforgiftning på en skole i delstaten Bihar nordøst i India. Under den daglige serveringen av varm lunsj skal flere av barna ha klaget over at maten smakte rart. Ifølge BBC ble klagene avfeid av skolens rektor, som insisterte på at måltidet skulle gå sin gang. Rundt 30 minutter etter måltidet ble 47 barn rammet av akutt diaré og oppkast. 16 av barna døde på stedet, ytterligere sju på det lokale sykehuset. Årsaken til tragedien var at tankene med matolje på skolens kjøkken opprinnelig hadde rommet insektmidler, og ikke var rengjort før de ble fylt med olje. Hendelsen ga ny næring til debatten om den nasjonale skolematordningen i India. Ifølge kritikerne var ordningen gjennomsyret av korrupsjon.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse