Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1606: Den hollandske maleren Rembrandt Harmenszoon van Rijn ble født i Leiden. Rembrandt regnes blant de fremste eksponentene for gullalderen i hollandsk kunst, og som en av malerkunstens største mestere overhodet. Han skal ha etterlatt seg ca. 600 malerier, 2000 tegninger og 300 etsninger. Hans mest berømte verk er trolig maleriet fra 1642 med originaltittelen «Kaptein Frans Banning Cocq og løytnant Willem van Ruytenburghs kompani gjør seg klare til å marsjere». Bildet er best kjent under tittelen «Nattevakten», et misvisende tilnavn det ble gitt på 1800-tallet på grunn av dets mørkladne karakter. En restaurering som ble utført i 1947 viste at bildet var på langt nær så mørkt fra Rembrandts hånd som man hadde antatt.

1799: En mystisk, nær 800 kilo tung granittblokk ble funnet i den egyptiske havnebyen Rosetta. Steinen viste seg å være forsynt med en inskripsjon fra 196 f.v.t. Det spesielle med teksten var at den var gjengitt både på gresk og egyptisk, og med de tre ulike skriftspråkene gresk, demotisk og hieroglyfer. Ettersom de to første skriftspråkene allerede var kjent, kunne den trespråklige teksten bli nøkkelen til å dechiffrere hieroglyfene. Ifølge Store norske leksikon utløste funnet av steinen et kappløp mellom Europas lærde om å bli den første til å tyde de mystiske tegnene. Hieroglyfene ble til sist dechiffrert av franskmannen Jean-François Champollion i 1822. Rosettasteinen har vært oppbevart i British Museum i London siden 1802.

2006: Mikrobloggtjenesten Twitter ble lansert offentlig. 21. mars samme år hadde grunnlegger Jack Dorsey sendt historiens første test-tweet med ordlyden: «just setting up my twttr». Nettsamfunnets eldste kontoer er de 14 som ble opprettet av Twitter-ansatte samme dag. I juni 2017 ble artisten Katy Perry den første til å passere 100 millioner følgere på Twitter. President Donald Trump hadde 89 millioner følgere da han ble utestengt fra tjenesten 8. januar 2021, to dager etter stormingen av kongressen i Washington. Den offisielle begrunnelsen for utestengelsen var ifølge Twitter «fare for ytterligere oppfordringer til vold». Trump hadde sendt ut rundt 25.000 tweets i løpet av sin tid som president. Den aller siste lød: «Til alle som har spurt, jeg kommer ikke til å dra på innsettelsen [ av Joe Biden som president ] 20. januar.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse