Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1870: Dogmet om pavens ufeilbarlighet ble vedtatt på et kirkemøte i Roma. Ufeilbarligheten omfatter ikke paven som person, men hans uttalelser om teologi. Vilkårene for at ufeilbarligheten skal gjelde er bl.a. at paven fremsetter sine uttalelser offentlig, i egenskap av pave («ex cathedra»), at uttalelsene har karakter av læresetninger som er bindende for hele kirken, og at de ikke er i strid med etablert lære. Et eksempel på en slik uttalelse er pave Pius XIIs erklæring i 1950 om at jomfru Maria er opptatt i himmelen med kropp og sjel. På kirkemøtet i 1870, det såkalte Første Vatikankonsil, ble dogmet om pavens ufeilbarlighet vedtatt med 433 mot 2 stemmer.

1925: «En kjedelig murstein som jeg aldri har orket å lese», sa Italias fascistdiktator Benito Mussolini om «Mein Kampf». Første bind av Adolf Hitlers selvbiografiske manifest kom ut på nazipartiets forlag Eher Verlag 18. juli 1925. Andre bind fulgte året etter, og i 1930 utkom begge i en ettbinds «folkeutgave». Hitler hadde først valgt tittelen «Fire og et halvt års kamp mot løgn, dumhet og feighet», men skal ha endret den etter forslag fra sin forlegger Max Amann. I «Mein Kampf» utpeker Hitler jødedommen og kommunismen til de to største truslene mot det tyske folks eksistens. Videre skisserer han grunnprinsippene i den nasjonalsosialistiske ideologien og sine fremtidige planer for Tyskland. Forfatteren George Orwell anmeldte en engelsk utgave av boka i 1940. Mens andre ideologier tilbyr folk en lys fremtid, noterte Orwell, er Hitlers budskap dette: «Jeg tilbyr dere kamp, fare og død.»

1998: Graça Machel giftet seg med Sør-Afrikas president Nelson Mandela. Hun ble dermed den første kvinnen i moderne historie som har vært gift med to presidenter og vært førstedame i to forskjellige land. Filologen Graça Simbine (født 1945) ble utnevnt til kultur- og undervisningsminister i Mosambik etter landets løsrivelse fra Portugal i 1975. Samme år giftet hun seg med Mosambiks president Samora Machel. Hun ble enke i 1986, etter at enkemannen omkom i en flyulykke. 52 år gammel giftet Graça Machel seg med Sør-Afrikas president Nelson Mandela, som da ble gift for tredje gang. Bryllupet sto på Mandelas 80-årsdag.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse