Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1940: Adolf Hitler formulerte det han omtalte som «en siste appell til fornuften», og truet Storbritannia med utslettelse hvis landet ikke sluttet fred med Tyskland. Under talen i Riksdagen henvendte han seg direkte til statsminister Winston Churchill. Han utmalte det han mente ville bli konsekvensen av en storkrig mellom Tyskland og Storbritannia: «Herr Churchill må tro meg når jeg spår at et stort imperium vil bli ødelagt, et imperium som det aldri har vært min hensikt å ødelegge eller skade.» Hitler fortsatte med å erklære at en krig mellom de to landene uvegerlig ville ende med at det ene ble tilintetgjort. «Herr Churchill tror kanskje at dette vil bli Tyskland. Jeg vet at det vil bli Storbritannia.»

1952: De olympiske sommerlekene i Helsingfors ble åpnet. Lekene i Finland ble de første i historien der Sovjetunionen deltok. Til gjengjeld markerte sovjetrusserne seg som en olympisk stormakt fra første dag. Troppen på 295 utøvere (lekenes største) sopte inn til sammen 22 gullmedaljer, 30 sølvmedaljer og 19 bronsemedaljer, og endte som nest beste nasjon etter USA. For første gang siden 2. verdenskrig var også japanske og tyske utøvere å se i et OL. En av lekenes dominerende skikkelser ble løperen Emil Zátopek, med tilnavnet «det tsjekkiske lokomotivet», som tok gull både på 5.000 meter, 10.000 meter og i maraton. Den tredje medaljen hans hører til blant OL-historiens store sensasjoner. Zátopek hadde aldri løpt en maraton i sitt liv, og bestemte seg i siste øyeblikk for å delta i løpet. Tsjekkeren knuste all motstand og satte olympisk rekord på distansen.

1985: 268 mennesker omkom da et damanlegg revnet i Trento-provinsen i Nord-Italia. 180.000 kubikkmeter vann og slam styrtet ut av dammene og knuste landsbyen Stava fullstendig. Hendelsen i Val di Stava var den siste av fire store damkatastrofer som rammet Italia i det 20. århundre. I 1923 gikk 356 menneskeliv tapt da Gleno-dammen i Bergamo-provinsen revnet, bare måneder etter at den var ferdigstilt. Årsaken var konstruksjonsfeil. Sommeren 1935 omkom 111 mennesker da Sella Zerbino-dammen i Alessandria-provinsen sprakk etter en lang regnperiode. Verst gikk det i oktober 1963, da et jordras løsnet over Vajont-demningen nord for Venezia. Demningen holdt, men raset utløste en 250 meter høy tsunami som utslettet fem landsbyer. 1910 mennesker mistet livet i katastrofen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse