Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 september 2022 02:00
Del på Facebook

1620: «Mayflower» forlot Plymouth i England med kurs for Amerika. Seilskuta bar med seg den første lasten med permanente kolonister fra Europa i Den nye verden. 37 av de 102 passasjerene var kalvinister som hadde brutt med Church of England, og det er derfor vanlig å omtale de reisende med «Mayflower» som pilegrimer. Nybyggerne fikk en tung start i det nye landet. I løpet av den første vinteren var 45 av passasjerene fra «Mayflower» døde, de fleste av skjørbuk og andre sykdommer. Om skutas videre skjebne vet man at den returnerte til England i 1621 og trolig ble hogd opp i 1624. Tømmeret skal ifølge overleveringene ha blitt brukt til å bygge en låve i Buckinghamshire. Den omtalte låven står den dag i dag, men det er strid om hvorvidt tømmeret virkelig stammer fra «Mayflower».

1913: Mannen som har fått æren for å ha oppfunnet brassesparket, fotballspilleren Leônidas de Silva, ble født i Rio de Janeiro. Leônidas var en av Brasils viktigste spillere i VM-fotballens barndom. I 1938 ble han VM-turneringens toppscorer med sju mål. Likevel er navnet hans fremfor alt knyttet til brassesparket (engelsk: bicycle kick). Leônidas skal ha utført det akrobatiske sparket første gang i en kamp i april 1932. Han gjentok bedriften mange ganger siden, bl.a. under VM i ’38. Brasilianeren er riktignok bare én av flere spillere som sies å være opphavet til teknikken. At Leônidas er en særlig het kandidat, kan delvis skyldes et bilde som ble tatt av ham under kampen mellom São Paulo og Juventus 13. november 1948. Bildet, som gikk verden rundt, viste en svevende Leônidas midt i et perfekt brassespark.

1951: Den amerikanske beatforfatteren William S. Burroughs skjøt og drepte sin kone på et hotellrom i Mexico City. Paret skal ha vært under tung innflytelse av alkohol og narkotiske stoffer da hendelsen inntraff. Ifølge Burroughs’ første forklaring ble 28-årige Joan Vollmer drept under et feilslått forsøk på å utføre «Wilhelm Tell-trikset», der eplet, som Tell ifølge legenden skyter av hodet på sin sønn, var erstattet med et cocktailglass på Vollmers hode. Etter råd fra sin advokat trakk Burroughs denne forklaringen tilbake og hevdet i stedet at revolveren hadde gått av ved et uhell. Han rømte fra Mexico etter hendelsen og ble dømt in absentia til to års betinget fengsel for uaktsomt drap. Burroughs debuterte med romanen «Junkie» i 1953, to år etter konas død. Hans mest kjente verk er den hallusinatoriske romanen «Naked Lunch», utgitt i 1959.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse