Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
15 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1917: Mata Hari ble henrettet for spionasje i Vincennes utenfor Paris. Hun var født som Margaretha Geertruida Zelle i Nederland i 1876 og hadde tatt kunstnernavnet Mata Hari («Solens øye» på indonesisk) da hun etablerte seg som aktmodell og eksotisk danser i Paris etter århundreskiftet. I 1916 ble hun engasjert som spion av den franske etterretningstjenesten. Året etter ble hun arrestert, mistenkt for å være tysk spion og dobbeltagent. Henrettelsen av Mata Hari har vært omspunnet av en rekke romantiske legender, som at hun nektet å bære bind for øynene og sendte slengkyss til soldatene i eksekusjonspelotongen før skuddene falt. Siden ingen slekt eller familie gjorde krav på Mata Haris legeme, ble det donert til medisinske studier. Levningene hennes har senere forsvunnet på mystisk vis fra anatomimuseet i Paris.

1992: En av de verste seriemorderne i Sovjetunionens historie, Andrej Tsjikatilo, ble dømt til døden i Rostov. Fabrikkfunksjonæren begikk sitt første drap i 1978. Da han til sist ble anholdt i 1990, etter en morderjakt som hadde pågått i tolv år, tilsto han drap på 56 kvinner og barn. Under rettssaken var Tsjikatilo plassert i et jernbur midt i rettssalen for å beskytte ham mot angrep fra ofrenes pårørende, som satt få skritt unna ham og lyttet til skildringene av hans grufulle handlinger. Han ble henrettet i 1994. Tsjikatilo skal ha vært en direkte inspirasjon for den beryktede «sjakkmorderen», Aleksandr Pitjusjkin. Russeren hadde satt seg fore å drepe 64 mennesker, ett for hver av rutene på et sjakkbrett. Han hadde trolig kommet til 60 da han ble stanset i 2006.

2003: Kinas første bemannede romfartøy ble skutt opp fra en base i Gobi- ørkenen. Det kinesiske romprogrammet hadde aner tilbake til 1955, men Kina deltok aldri i USA og Sovjetunionens kappløp mot månen i 1960-årene. En kinesisk romferd som var planlagt i 1973, ble avlyst. 30 år senere reiste astronauten Yang Liwei 14 runder rundt jordkloden i fartøyet Shenzhou 5. Han landet i Indre Mongolia etter 21 timers ferd, snaut fem kilometer fra det planlagte landingsstedet. Kinesiske myndigheter hadde tatt sine forholdsregler før ekspedisjonen. Oppskytningen ble ikke direktesendt i statlig TV, i tilfelle noe skulle gå galt. Yang var dessuten utrustet med en pistol, en kniv og et telt. Tanken var at astronauten kunne få bruk for utstyret hvis han landet på galt sted.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse