Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1913: Journalisten, forfatteren og filmregissøren Arne Skouen ble født i Kristiania. Skouen huskes som et av etterkrigstidens største filmnavn i Norge. Han regidebuterte i 1949 med «Gategutter», basert på hans egen roman, og fikk internasjonalt ry med den Oscar-nominerte «Ni liv» i 1957. Også som journalist i Dagbladet og VG var Skouen høyt profilert. At han også pleide en karriere som krimforfatter, var derimot en godt bevart hemmelighet. I 1970 gikk spekulasjonene høyt i pressen om hvem som kunne ha skrevet kriminalromanen «Alle elsket enken» av pseudonymet Axel Barre. Til sist sto Skouen fram som bokas forfatter i et intervju med Haagen Ringnes i programposten «Her og nå». Året etter utga han krimromanen «Farlig Weekend», også den under navnet Axel Barre. Arne Skouen døde i 2003.

1982: Straffesaken mot seriemorderen Arnfinn Nesset begynte i Frostating lagmannsrett. Nesset var tiltalt for å ha begått 24 drap og ett drapsforsøk på pasienter ved Orkdal Sjuke- og aldershjem, der han hadde vært ansatt som bestyrer fra august 1976. Ifølge tiltalen skulle han ha tatt livet av pasientene med giftstoffet Curacit. I løpet av etterforskningen hadde politiet utvidet siktelsen mot Nesset flere ganger, inntil den lød på 30 drap i desember 1981. Nesset tilsto 27 av dem i avhør, men trakk senere tilståelsene tilbake. Da dommen falt i mars 1983, ble han kjent skyldig i 22 drap og ett drapsforsøk. Alle drapsofrene, tolv kvinner og ti menn, hadde vært pasienter ved sykehjemmet. Retten dømte Nesset til 21 års fengsel og 10 års sikring. Motivet for drapene er ikke klarlagt.

1989: Erich Honecker gikk av som statssjef i DDR. Honecker hadde vært med på å grunnlegge det østtyske kommunistpartiet (SED) i 1946. Som partiets sikkerhetssjef var han organisator for byggingen av Berlinmuren i 1961. Ti år senere avløste han Walter Ulbricht som generalsekretær i SED, og fra 1976 var han formelt overhode for den totalitære DDR-staten. Honecker ble avsatt av kommunistpartiets sentralkomité etter at massedemonstrasjoner mot regimet brøt ut høsten 1989. I 1991 flyktet han til Moskva, der han søkte tilflukt i Chiles ambassade. Han ble utlevert til et gjenforent Tyskland året etter og tiltalt for medvirkning til drap på tyske borgere. Tiltalen ble frafalt av helsemessige årsaker. Honecker døde i Chile i 1994, 81 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse