Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1931: Al Capone ble dømt til 11 års fengsel for skattesvik. Dermed endte amerikanske justismyndigheters mangeårige strev med å få satt den beryktede gangsterbossen bak lås og slå. Capone hadde begynt sin kriminelle løpebane i fødebyen New York, men slo seg for alvor opp som gangster i Chicago under forbudstiden i 1920-årene. Her spesialiserte han seg bl.a. i å kjøpe opp bryggerier som var blitt stengt på grunn av alkoholforbudet og drive dem videre med beskyttelse fra korrupte politifolk. Capones kriminelle register omfattet også drap på rivaliserende bander. På grunn av hans gode kontakter og utstrakte bruk av stråmenn, viste det seg likevel vanskelig å få has på ham i retten. Capone ble løslatt fra fengsel i 1939 etter drøyt sju års soning. Han led da av sviktende helse. Al Capone døde i sitt hjem i Miami i 1947.

1961: Fransk politi skjøt og drepte et ukjent antall algeriske demonstranter i Paris. Foranledningen for demonstrasjonen var at Paris-myndighetene hadde innført portforbud for algeriske arbeidere etter klokken 20.30, i et forsøk på å nøytralisere den algeriske frigjøringsbevegelsen FNL. Rundt 30.000 FNL-sympatisører skal ha vært samlet i Paris sentrum da politiet åpnet ild mot mengden. Ordren om å skyte var gitt av politisjef Maurice Papon, som senere skulle bli dømt til 10. års fengsel for delaktighet i deportasjoner av jøder under 2. verdenskrig. Tallet på drepte demonstranter er ikke kjent, ettersom franske myndigheter gikk aktivt inn for å tildekke hendelsen. Anslag fra historikere spenner fra 30 til 200. I 2001, på 40-årsdagen for drapene, ble François Hollande den første franske presidenten som offentlig erkjente at massakren hadde funnet sted.

1969: Caravaggio-maleriet «Kristi fødsel», malt i Roma i år 1600, ble stjålet fra San Lorenzo-kirken i Palermo. Siden har det versert en lang rekke teorier om hvor bildet har tatt veien. En av dem går ut på at bildet ble stjålet av amatører, inspirert av en TV-dokumentar om bildet som ble sendt like før. Andre har pekt på det sicilianske mafiaen. Ifølge vitneutsagn fra bandemedlemmer skal bildet ha gått fra hånd til hånd mellom sicilianske mafiabosser i tiårene etter tyveriet. I 2009 hevdet et mafiamedlem at bildet ble brent i 1980-årene. Dette skulle ha skjedd etter at maleriet var gnagd til ukjennelighet av mus og griser mens det lå gjemt i en låve. Italiensk politi har derimot ikke festet lit til mus- og griseteorien, og legger til grunn at «Kristi fødsel» fortsatt eksisterer. Siden 2015 har det hengt en kopi av bildet i San Lorenzo-kirken.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse