Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1853: Kvinnen som gikk under navnet Juana Maria, også kjent som «The Lone Woman of San Nicolas Island», døde i California. Hun var det siste gjenlevende medlemmet av en urfolksstamme som hadde bebodd den avsidesliggende San Nicolas Island utenfor California. Etter at det i flere år hadde gått rykter om at en kvinneskikkelse var sett på øyas strender, ble hun høsten 1853 funnet av en ekspedisjon sendt ut fra en misjonsstasjon i Santa Barbara. Kvinnen var da kledd i et skjørt av fuglefjær, bodde i en hytte med reisverk av hvalbein og snakket et språk som hun var alene i verden om å forstå. Hun skal da ha bodd alene på øya i 18 år. Misjonærene ga henne navnet Juana Maria og brakte henne til misjonsstasjonen på fastlandet. Hun døde av dysenteri sju uker senere. Juana Marias alder er ukjent, men det antas at hun var i 40-årene.

1944: Admiral Takijiro Onishi opprettet den fryktede enheten av japanske selvmordsflygere, kjent som kamikaze. Etableringen var et svar på krigsutviklingen i Stillehavet, der allierte marinestyrker rykket stadig nærmere japansk territorium og nå truet med å innta de japansk-okkuperte Filippinene. Onishis kamikazeavdeling fikk sin ilddåp få dager senere under slaget om Filippinene. Det er anslått at minst 70 % av den amerikanske marinens tap i Stillehavet det siste krigsåret var påført av kamikazefly. I japansk propaganda het det at flyene senket 81 skip og ødela 195, men tallene er ikke bekreftet. I sitt selvmordsbrev 16. august 1945 ba admiral Takijiro Onishi om unnskyldning for at han hadde sendt rundt 4000 japanske kamikazepiloter i døden. Hans egen død, skrev admiralen videre, var å anse som en botsgang overfor pilotene og deres familier. Samme dag begikk Onishi rituelt selvmord.

1977: Industrilederen Hanns-Martin Schleyer ble funnet myrdet i grensebyen Mulhouse i Frankrike. Schleyer var president i den tyske arbeidsgiverforeningen. 5. september 1977 ble han bortført av den venstreekstreme terrororganisasjonen Rote Armee Fraktion (RAF). Terroristene holdt Schleyer som gissel i flere uker og krevde at fengslede RAF-medlemmer skulle løslates i bytte for hans liv. Dramaet vakte stor medieoppmerksomhet over hele den vestlige verden. Særlig inntrykk gjorde Schleyers appeller, formidlet gjennom filmopptak, til forbundskansler Helmut Schmidt og hans regjering om å etterkomme terroristenes krav. Etter at myndighetene hadde avvist kravene, ble Schleyer skutt og etterlatt i bagasjerommet på en bil. Drapet på Schleyer skjedde i en periode av tysk historie som var sterkt preget av venstreekstrem terror.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse