Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1728: København ble rammet av den største brannen i byens historie. Brannen skal ha brutt ut i 19.30-tiden om kvelden, i et hus som lå omtrent der våre dagers Frederiksberggade munner ut i Rådhuspladsen. Sterk vind og mangelfullt utstyr gjorde at brannmannskapene kjempet en håpløs mot flammene. Da ilden omsider døde ut, etter å ha herjet i 60 timer, lå mer enn en firedel av Københavns bygningsmasse i aske. Særlig hard medfart fikk byens middelalderbebyggelse. Et annet stort tap var universitetsbiblioteket, der 35. 000 bind og et stort historisk arkiv gikk opp i flammer. Hver femte københavner ble hjemløs i brannen. Det er ikke kjent hvor mange mennesker som omkom eller kom til skade.

1955: «Well, I’m back.» Slik lyder den siste setningen i tredje bind av J.R.R. Tolkiens fantasyepos «Ringenes Herre», som kom ut 20. oktober 1955. Det var da gått 18 år siden forfatteren gjøv løs på det mastodontiske romanprosjektet. Skrivearbeidet hadde gått langsomt, ikke minst fordi det måtte foregå ved siden av Tolkiens arbeid som universitetsprofessor. Særlig det tredje bindet skal ha sittet langt inne for forfatteren. Tolkien omarbeidet slutten flere ganger og brukte dessuten mye tid på et villnis av appendikser som han ønsket å ha med (hvorav flere ble utelatt av forleggeren). Han var heller ikke fornøyd med bokas tittel. Tolkien syntes «The Return of the King» (norsk tittel: «Atter en konge») røpet for mye av slutten, og foreslo derfor at tredjebindet i stedet skulle hete «The War of the Ring». Det var Tolkiens forlegger som til sist overtalte ham til å beholde tittelen.

1977: Et chartret fly med det amerikanske sørstatsbandet Lynyrd Skynyrd om bord styrtet i Mississippi. Vokalist Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines og korist Cassie Gaines mistet livet i flystyrten, og de øvrige bandmedlemmene pådro seg til dels store skader. Ulykken skjedde bare tre dager etter at bandet hadde sluppet albumet «Street Survivors». Lynyrd Skynyrd var dannet i 1964 og er gått inn i historien som en av gigantene i den klassiske sørstatsrocken. Med låter som «Free Bird» og «Sweet Home Alabama» vant de et stort publikum i første halvdel av 1970-årene. Bandet ble oppløst etter flyulykken, men en ny inkarnasjon av Lynyrd Skynyrd dukket opp i 1987, nå med Ronnie Van Zants lillebror Johnny bak mikrofonen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse