Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1833: Alfred Nobel ble født i Stockholm. Nobel er kjent verden over som oppfinneren av dynamitten og stifteren av Nobelprisen. Mindre påaktet er hans karriere som skjønnlitterær forfatter. Nobel skal hele livet ha næret en hemmelig drøm om å slå igjennom som poet, og han skrev dikt like til det siste. Blant hans litterære forbilder var romantiske poeter som Shelley og Byron. De fleste av Nobels dikt slumret i svenske arkiver i mer enn et århundre etter hans død, inntil et utvalg av dem ble publisert i 2006. I sitt siste leveår (1896) skrev Nobel også et tragisk drama i fire akter som han ga tittelen «Nemesis». Nobel døde før boka kom fra trykkeriet. Den senere erkebiskop Nathan Söderblom sørget for at nesten hele opplaget ble brent, etter eget utsagn for å beskytte Nobels gode rykte. «Nemesis» ble uroppført i Stockholm i 2005.

1907: Dagarbeideren Daniel Hartmann fant en underkjeve i et grustak i småbyen Mauer utenfor Heidelberg. Kjevebeinet viste seg å være det første fossilfunnet av en til da uoppdaget menneskeart som siden har båret navnet Heidelbergmennesket (homo heidelbergensis). Heidelbergmennesket antas å ha levd for mellom 600.000 og 200.000 år siden, dvs. før neandertalerne. Arten har trolig jaktet med trespyd og gjort bruk av ild. Etter funnet i 1907 er det gjort ytterligere funn av arten i Afrika og Midtøsten. Ved hjelp av radiometrisk datering er den såkalte «underkjeven i Mauer» anslått til å være rundt 600.000 år gammel. Daniel Hartmann, arbeideren som fant kjeven, ble senere utnevnt til æresborger av Mauer. Han fikk også en gate oppkalt etter seg i den lille byen.

1966: 116 skolebarn mistet livet da den walisiske gruvebyen Aberfan ble rammet av en raskatastrofe. De store slagghaugene fra gruvedriften hadde tårnet seg opp på åsen over byen gjennom mange tiår. Klokken 09.15 om morgenen den 21. oktober løsnet 110.000 kubikkmeter slagg fra haugene og raste ned mot Aberfan, med en lyd som ifølge vitner lignet brølet fra et jetfly. Raset traff byens barneskole, der lærerne akkurat var i gang med morgenens opprop. Også 18 bolighus ble begravd av slaggmassene. Foruten de 116 skolebarna omkom 28 voksne, hvorav fem var lærere ved skolen. Et av de overlevende barna fortalte senere: «I lang tid etterpå gikk vi ikke utendørs for å leke, for foreldre som hadde mistet barna sine orket ikke synet av oss. Vi skjønte hvordan det måtte føles for dem, og vi følte skyld fordi vi hadde overlevd.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse