Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1901: Sykepleieren og seriemorderen Jane Toppan ble arrestert i Massachusetts. Toppan hadde et godt omdømme som sykepleier og gikk under klengenavnet «Jolly Jane» på grunn av sitt muntre vesen. Bak munterheten skjulte det seg en kvinne som kan ha forgiftet nærmere 100 mennesker i årene fra 1895 til 1901. Etter arrestasjonen tilsto hun 31 drap, de fleste på eldre og svakelige pasienter ved to sykehus hun hadde arbeidet ved i Boston. Ifølge politiforklaringene hennes var motivet seksuelt. I retten insisterte «Jolly Jane» på at hun ikke var sinnssyk og viste til at hun hadde vært fullt bevisst mens hun begikk ugjerningene. Til sin store forbitrelse ble hun likevel kjent utilregnelig. Toppan døde på en psykiatrisk klinikk i 1938, 84 år gammel.

1904: En turner med trebein vant tre gullmedaljer på samme dag under de olympiske sommerlekene i St. Louis. Tyskamerikaneren George Eyser hadde mistet venstre bein i ungdommen etter å ha blitt overkjørt av et tog. Under lekene i St. Louis, der han konkurrerte for USA, stilte han til turnkonkurransen med en treprotese på venstre bein. 29. oktober 1904 vant Eyser gull i både skranke, hopp og 25 fots tauklatring. Samme dag tok han også sølv i bøylehest og firkamp, samt bronse i svingstang. Det skulle gå 104 år før en utøver med beinprotese igjen stilte til start i en olympisk øvelse. I 2008 deltok sørafrikanske Natalie du Toit på 10.000 meter havsvømming under lekene i Beijing. Hennes landsmann Oscar Pistorius løp med to beinproteser på 400 meter og 4 x 400 meter stafett under lekene i London i 2012.

1911: Journalisten og aviskongen Joseph Pulitzer døde i South Carolina, 64 år gammel. Pulitzer var ungarsk immigrant og deltok som kavalerist i den amerikanske borgerkrigen, før han slo seg på journalistikk i slutten av 1860-årene. I 1883 kjøpte han avisen «New York World», som under hans ledelse ble et foregangsorgan for både seriøs gravejournalistikk og mer spekulative sensasjonsoppslag. Den knallharde konkurransen som pågikk i 1890-årene mellom Pulitzers avis og William Randolph Hearsts «The New York Journal», der redaktørene skydde få virkemidler i kampen om leserne, blir gjerne ansett som opphavet til den moderne tabloidjournalistikken. Likevel var Pulitzer en talsmann for at en avis alltid måtte kjenne sitt samfunnsansvar. Ved sin død testamenterte han to millioner dollar til Columbia University, som gikk til opprettelsen av et lærested i journalistikk på universitetsnivå. Pulitzerprisen ble innstiftet i hans navn i 1917.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse