Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1961: Den største menneskeskapte eksplosjonen i historien ble utløst over Novaja Semlja i det daværende Sovjetunionen, da den såkalte Tsar-bomben ble detonert. Kallenavnet henspilte på Tsar-kanonen og Tsar-klokken i Moskva, som begge er av gigantisk størrelse. Bomben detonerte i rundt 4000 meters høyde og hadde en sprengkraft som tilsvarer 50 millioner tonn TNT. Glimtet fra sprengningen var synlig på mer 1000 kilometers avstand og ble bl.a. observert fra Vardø. Ifølge Wikipedia gikk trykkbølgen tre og en halv gang rundt jordkloden og knuste vindusruter 900 kilometer fra eksplosjonsstedet. Noe av hensikten med prøvesprengningen var å demonstrere for verden at Sovjetunionen var i stand til å besvare et eventuelt atomangrep.

1974: Historiens mest omtalte boksekamp gikk av stabelen i Zaires hovedstad Kinshasa, der regjerende tungvektsverdensmester George Foreman møtte utfordreren Muhammad Ali. På forhånd hadde boksepromotoren Don King markedsført oppgjøret som «The Rumble in the Jungle». Navnet skulle også følge kampen inn i historiebøkene. Kampen var satt opp klokken fire om natten for å sammenfalle med «prime time» på amerikansk TV, og mellom 60 og 70.000 tilskuere møtte fram i måneskinnet på Stade du 20 Mai for å se bataljen med egne øyne. 32 år gamle Muhammad Ali vant kampen etter å ha slått knockout på den sju år yngre Foreman i 8. runde. De fascinerende omstendighetene rundt kampen er skildret i filmen «When We Were Kings» (1996), som ble belønnet med Oscar-pris for beste dokumentarfilm.

2005: Frauenkirche i Dresden ble gjeninnviet, 60 år etter at den var lagt i grus. Kirken hadde stått ferdig i 1743 og var med sin mektige kuppel et landemerke i byen gjennom 200 år. Den ble totalskadd under bombingen av Dresden i februar 1945, da allierte fly slapp 850.000 bomber over byen i løpet av tre døgn. Ifølge øyevitneskildringer var temperaturen i og omkring bygningen så høy at steinveggene glødet rødt i mørket før kirken raste sammen. I DDR-tiden ble ruinen erklært som krigsmonument, og først etter gjenforeningen av Tyskland ble det bestemt at kirken skulle gjenoppbygges. Arbeidene tok elleve år og skal ha kostet om lag halvannen milliard norske kroner. Da tyskamerikaneren Günter Blobel ble tildelt Nobelprisen i medisin i 1999, donerte han prispengene til gjenoppbyggingen av Frauenkirche.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse