Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
31 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1517: Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser, der han polemiserte mot avlatshandelen i Den katolske kirke. Hendelsen blir gjerne ansett som starten på den lutherske reformasjonen. Ifølge tradisjonen slo Luther opp tesene på døren til Slottskirken i Wittenberg. Nyere forskning har stilt seg tvilende til denne framstillingen, blant annet fordi den mangler belegg i øyevitneskildringer. Ifølge Wikipedia skal historien skrive seg fra en venn av Luther som ikke var til stede i Wittenberg, og som lanserte den etter Luthers død. En alternativ teori går ut på at Luther simpelthen sendte tesene til biskopene av Brandenburg og Magdeburg. Ikke desto mindre har kirkedøren i Wittenberg fått navnet «Tesedøren». Den opprinnelig tredøren brant opp i 1760. I 1858 ble den erstattet av bronsedør der de 95 tesene står innstøpt i metallet.

1961: Levningene av Josef Stalin ble fjernet fra Leninmausoleet på Den røde plass i Moskva, og i stedet gravlagt i Kremlmuren. Den symbolske handlingen utgjorde et høydepunkt i den såkalte avstaliniseringen som var begynt i Sovjetunionen etter Stalins død i 1953. Ikke minst førstesekretær Nikita Khrusjtsjov var en pådriver for oppgjøret med diktatoren. I en tale i 1956, holdt for et utvalgt publikum under kommunistpartiets 20. partikongress, hadde han rystet tilhørerne med sin fordømmelse av Stalins utrenskninger i partiet i 1930-årene og den usunne dyrkelsen av hans person. Fem år senere var Stalin støtt ut i kulden. Partikongressen i 1961 vedtok ikke bare at han skulle kastes ut av Leninmausoleet, men også at en rekke byer og gater som bar hans navn skulle omdøpes og monumenter av ham rives. Samme år ble Stalingrad omdøpt til Volgograd.

2011: Jordens befolkning rundet 7 milliarder, ifølge beregninger fra FN. Det antas at menneskeheten vokste svært langsom fram til jordbruket tok til for 10 til 12 årtusener siden. Det totale folketallet på kloden for 12.000 år siden er anslått til fire millioner. Ved begynnelsen av vår tidsregning hadde det trolig nådd 200 millioner. Tusen år senere hadde det vokst til noe over 300 millioner, og den første milliarden ble passert tidlig på 1800-tallet. Medisinske framskritt og effektivisering av jordbruket har bidratt til en eksplosiv befolkningsvekst de siste 200 årene. Jordens befolkning hadde passert 2,5 milliarder i 1950, 4 milliarder i 1975, 5 milliarder sent på 1980-tallet og 6 milliarder i 2000. FN regner med at antallet mennesker på jorden vil passere 8 milliarder den 15. november 2022.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse