Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 november 2022 02:00
Del på Facebook

1755: Lisboa ble rammet av et av de mest ødeleggende jordskjelvene i europeisk historie. Det første skjelvet kom klokken 9.40 om formiddagen, og i løpet av minutter fulgte ytterligere to voldsomme skjelv som la mesteparten av byen i ruiner. Grunnet feiringen av Allehelgensdag var mange mennesker samlet i byens kirker og trange gater, som ble dødsfeller da bygningene raste sammen. Skjelvene utløste en seks meter høy tsunami som 40 minutter senere slo inn over byen med knusende tyngde. Det brøt også ut voldsomme branner som raste i fem døgn. 85 % av byens bygninger ble ødelagt. Anslagene over antall dødsofre varierer sterkt, men enkelte kilder oppgir at så mange som 100.000 kan ha omkommet i katastrofen.

1955: Alle de 44 om bord omkom da en koffert eksploderte i bagasjerommet på et fly på vei fra Denver til Portland i Oregon. Hendelsen skulle vise seg å være en massemorders verk. Etterforskningen avdekket at en dynamittladning hadde gått av i kofferten til en 53 år gammel kvinnelig passasjer. FBI fattet snart interesse for kvinnens sønn, 23 år gamle John Gilbert Graham, som tidligere var dømt for bedrageri. Graham hadde selv fulgt sin mor til flyplassen på det som skulle bli hennes dødsdag. To uker senere tilsto han at han hadde stukket en tidsinnstilt bombe i morens koffert før avgang. Han fortalte også at han hadde gjort seg til massemorder for å kunne heve moren livsforsikringspremie, en sum på rundt fire millioner kroner etter dagens pengeverdi. John Gilbert Graham ble henrettet i Colorado i januar 1957.

1970: Folketellingen av 1970 ble avholdt i Norge. Tellingen viste at det bodde 3.874.133 personer i landet. Ifølge Statistisk sentralbyrå var hovedformålet med 1970-tellingen å kartlegge befolkningens arbeidstid, utdanning, boligstandard og husholdningstype. I tellingen ble 604.000 kvinner registrert som husmødre, dvs. de hadde «husarbeid som viktigste kilde til livsopphold». Videre viste undersøkelsen at 72 % av alle bosatte i Norge hadde tilgang på eget WC, 5 % måtte dele dette med andre husholdninger, mens 19 % måtte nøye seg med «annet avtrede». I landbrukskommuner omfattet den sistnevnte kategorien hele 46 %, mot 9 % i sentrale kommuner. 51 % hadde telefon i boligen, 72 % hadde eget bad og 98 % hadde innlagt vann. 7 % av den norske befolkningen hadde universitets- eller høyskoleutdanning.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse