Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 november 2022 02:00
Del på Facebook

1947: Historiens største fly målt etter vingespenn gjorde sin første og siste flytur ved Long Beach i California. Hughes H-4 Hercules var designet av forretningsmannen, filmskaperen og aviatøren Howard Hughes og målte hele 97,5 meter mellom vingespissene. Hughes satt selv ved spakene under jomfruturen. Dessverre hadde det kolossale sjøflyet for liten motorkraft i forhold til vekten, og det steg aldri høyere enn 21 meter over bakken. På grunn av rasjoneringen på aluminium var flyet bygd av tre. Vittige hoder døpte Hughes’ mislykkede konstruksjon til «Spruce Goose» («Grangåsa»). Howard Hughes huskes også som filmregissør og -produsent. Blant hans mest kjente filmer er gangstereposet «Scarface» (1932), som Brian De Palma gjorde en nyversjon av i 1983 med Al Pacino i hovedrollen.

1965: Den 31 år gamle kvekeren Norman Morrison brente seg selv til døde utenfor Pentagon i protest mot USAs krigføring i Vietnam. Morrison var en av minst fem amerikanske borgere som begikk denne formen for protesthandling mot Vietnamkrigen i løpet av 1965. Den første var bibliotekaren og fredsaktivisten Alice Herz (82), som tente på seg selv på en gate i Detroit 16. mars. To av selvbrenningene inntraff 9. november, da Roger Allen LaPorte (22) tente på seg selv utenfor FN-bygningen i New York, og 24-årige Celene Jankowski gjorde det samme utenfor sitt hjem i Indiana. Det har vært antatt at opphopningen av tilfeller i 1965 skyldtes smitteeffekt. Flere av selvbrennerne var trolig inspirert av buddhistmunken Thích Quảng Đức, som vakte global oppsikt da han brente seg selv til døde på et gatehjørne i Saigon i juni 1963.

1976: Demokraten Jimmy Carter vant presidentvalget i USA. Valget var det første etter Watergate-skandalen, som hadde rammet republikanerne hardt. Likevel ble Carters valgseier langt fra så overlegen som mange hadde spådd. Heller ikke livet som president skulle gå knirkefritt for Carter. Oljekrise, inflasjon, svake resultater i helsepolitikken og gisselkrise i Iran bidro til at han tapte spektakulært for Ronald Reagan i det påfølgende presidentvalget. Det er blitt sagt om Jimmy Carter at han lyktes bedre som ekspresident enn som president. Hans innsats for fred og menneskerettigheter har gjort ham høyt respektert over store deler av verden, og i 2002 ble han tildelt Nobels fredspris. Carter fylte nylig 98 år. Han er tidenes lengstlevende amerikanske president.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse