Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1918: Tsjekkoslovakia erklærte seg uavhengig av Østerrike-Ungarn. Den nye staten i Sentral-Europa besto av Slovakia og de tidligere østerrikske landskapene Böhmen og Mähren. Hjernen bak statsdannelsen var filosofen og sosiologen Tomáš Garrigue Masaryk, som hadde tatt doktorgraden på avhandlingen «Selvmordet som sosialt massefenomen i moderne sivilisasjoner» og blant annet var grunnlegger av et kulturtidsskrift. Masaryk ble valgt til landets første president og satt i embetet i 17 år. Tsjekkoslovakia ble splintret av Münchenavtalen i 1938, men gjenopprettet i 1945. Fra 1948 var landet en kommunistisk ettpartistat under kontroll av Sovjetunionen. Tsjekkoslovakia opphørte å eksistere 1. januar 1993, da landet ble fredelig delt i de to statene Tsjekkia og Slovakia.

1948: Den sveitsiske kjemikeren Paul Müller ble tildelt Nobelprisen i fysiologi/medisin. Müller fikk prisen for oppdagelsen av den insektdrepende effekten av diklor-difenyl-trikloretan, bedre kjent som DDT. Til stoffets mange fortrinn hørte at det var fargeløst, smaksløst og praktisk talt luktfritt, foruten at det hadde en makeløst dødelig effekt på mygg, lopper, lus og en mengde skadeinsekter i landbruket. Under 2. verdenskrig hadde stoffet bidratt til å bekjempe utbredelsen av malaria og flekktyfus, som spres via insekter. At DDT kunne ha skadelige virkninger både for mennesker og økosystemene i naturen, og skulle bli forbudt over store deler av verden fra omkring 1970, var man naturligvis uvitende om da Paul Müller fikk sin nobelpris i 1948. Året etter fikk portugiseren Egaz Moniz den samme prisen for utviklingen av lobotomi.

1981: Metallica ble dannet i Los Angeles. Bandet platedebuterte to år senere med «Kill ’Em All». Kvartetten hadde opprinnelig sett for seg at plata skulle hete «Metal Up Your Ass» og være utstyrt med et coverbilde som overlot lite til fantasien. Det var plateselskapet som til sist vendte tommelen ned for planen. «Kill ’Em All» solgte relativt beskjedent, men skulle til gjengjeld få ry som en grunnstein i thrash metal-sjangeren. Metallica har totalt gitt ut ti studioalbum, vunnet ni Grammy-priser og etablert seg som et av verdens mestselgende band. Med «Metallica» (også kjent som «The Black Album», utgitt i 1991) nådde de også langt ut over metalmenigheten. Plata har solgt i minst 25 millioner eksemplarer og tilbrakt nærmere 600 uker på Billboard 200.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse