Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1956: Studentdemonstrasjoner i Budapest utviklet seg til en folkeoppstand mot den sovjetiske okkupasjonen av Ungarn. Titusener av ungarere marsjerte mot parlamentsbygningen med krav om politisk frihet, økonomiske reformer og tilbaketrekning av de sovjetiske styrkene. I dagene som fulgte, brøt det ut væpnede gatekamper mellom demonstrantene på den ene siden og militærenheter og sikkerhetspoliti på den andre. I første omgang seiret opprørerne, og i løpet av få dager ble sikkerhetspolitiet oppløst, flerpartisystemet gjeninnført og en nasjonal koalisjonsregjering dannet. 4. november satte Sovjetunionen inn et voldsomt militært angrep på Budapest og gjenopprettet det sovjetiske marionettregimet med makt. I løpet av kort tid var all opposisjon knust. Det antas at ca. 200.000 ungarere flyktet fra landet etter opprøret.

1970: Den amerikanske racerføreren Gary Gabelich satte ny hastighetsrekord på land på en saltslette i Utah. Med sin naturgassdrevne rakettbil «Blue Flame» ble han den første i verden til å passere 1000 km/t. Fartsrekorden for biler hadde nådd 100 km/t allerede i 1899, men passerte ikke rekorden for jernbane før i 1903 (132 km/t). 200 km/t ble nådd av amerikaneren Fred Marriot i 1906. Briten George Eyston ble førstemann over 500 km/t i 1937. Siden 1964 har alle fartsrekorder på land vært på godt over 800 km/t. Gary Gabelich’ rekord fra Utah i 1970 skulle bli stående i 13 år. Den nåværende fartsrekorden på land ble satt 15. oktober 1997 av briten Andy Green, som nådde 1224 km/t i en ørken i Nevada. Green gikk dermed inn i historien som den første til å bryte lydmuren på land.

1998: «Fucking Åmål» hadde premiere i Sverige. Filmen, som var regissert av Lukas Moodysson og kretset rundt en lesbisk romanse mellom to sekstenåringer i en svensk småby, skulle bli solgt til 25 land og bl.a. bli belønnet med prisen for beste film under filmfestivalen i Berlin. I småbyen Åmål i Västra Götaland var det først liten begeistring for filmen. Tittelen er avledet av en replikk der en av hovedpersonene utbryter: «Varför måste vi bo i fucking jävla kuk-Åmål?» Lokalpolitikere og beboere i Åmål fryktet at tittelen kunne stille byen i et uheldig lys og forsøkte uten hell å få filmmakerne til å endre den. Stemningen i byen skal ha snudd da filmen viste seg å bli en internasjonal suksess. «Fucking Åmål» ble likevel for sterk kost for mange filmimportører. I engelskspråklige land ble filmen lansert under tittelen «Show Me Love».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse