Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 november 2022 02:00
Del på Facebook

1892: Amasonehæren i Dahomey utkjempet sitt siste slag. Kvinnehæren i det afrikanske kongedømmet skal ha blitt opprettet på 1600-tallet, da den mannlige befolkningen i Dahomey hadde skrumpet drastisk på grunn av stadige feider med naborikene. De kvinnelige krigerne fikk samme militære opplæring som menn og var bevæpnet med macheter og (etter hvert) musketter. På det meste skal kvinnehæren ha telt ca. 6000 krigere. 4. november 1892 kjempet amasonene i sitt siste regulære slag mot en fransk invasjonsstyrke. Selv franske offiserer måtte berømme kvinnene for deres «ekstreme tapperhet» og «enestående mot» i kamp. Amasonehæren gikk i oppløsning etter at Dahomey ble fransk protektorat i 1894, men har levd videre i populærkulturen. I 2022 kom spillefilmen «The Woman King», med Viola Davis i rollen som general i kvinnehæren.

1966: 101 mennesker mistet livet og uerstattelige kunstskatter gikk tapt da elva Arno gikk over sine bredder i Firenze. Den voldsomme flommen kom etter en lang regnperiode og satte hele Firenze under vann, inkludert det berømte Piazza del Duomo i sentrum av byen. Et stort antall kirker, biblioteker, museer og gallerier – blant dem Uffizi-galleriet – var berørt av katastrofen. Det er anslått at mellom tre og fire millioner antikvariske bøker og 14.000 kunstverker ble helt eller delvis ødelagt av flomvann og mudder, og i biblioteket Gabinetto Vieusseux alene skal så mye som en kvart million bøker ha gått tapt. Flommen i Firenze 4. november 1966 skal ha vært den verste i byens historie siden 1500-tallet. Samme dag ble også Venezia rammet av storflom.

2016: Parisavtalen tredde i kraft. Den internasjonale klimaavtalen ble vedtatt i Paris i desember 2015 og har til hensikt å begrense den globale oppvarmingen og legge til rette for en klimavennlig omstilling i signaturlandene. I avtaleteksten tas det sikte på å holde stigningen i den globale gjennomsnittstemperaturen godt under 2 grader (og helst ikke over 1,5 grader) sammenlignet med førindustriell tid. 195 land har sluttet seg til avtalen. USA trakk seg fra avtalen under president Donald Trump, med virkning fra 4. november 2020. Etter at Joe Biden ble innsatt som president i januar 2021, sørget han umiddelbart for at USA sluttet seg til avtalen på ny. Amerikanerne gjeninntrådte i Paris-avtalen med virkning fra 19. februar 2021, etter å ha stått utenfor i 107 dager.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse