Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 november 2022 02:00
Del på Facebook

1605: Den såkalte kruttsammensvergelsen ble avslørt i London. En konspirasjon av katolske aktivister planla å sprenge parlamentsbygningen, men ble angitt i siste øyeblikk av en anonym brevskriver. Ekssoldaten Guy Fawkes ble pågrepet mens han voktet kruttønnene som terroristene hadde anbrakt under House of Lords. Fawkes og hans medsammensvorne ble dømt til hengning, trekking og kvartering, som var straffen for høyforræderi. I Storbritannia har det vært tradisjon å minnes dagen med fyrverkeri og brenning av Guy Fawkes-halmdukker på bål. Ifølge Wikipedia markeres fortsatt den årlige åpning av parlamentet med en symbolsk inspeksjon av kjellerhvelvene under House of Lords.

1916: Væpnet borgervern åpnet ild mot streikende arbeidere i Everett i Washington. Hendelsen gikk inn i historien som «Bloody Sunday», en betegnelse den deler med en lang rekke voldshendelser som har inntruffet på søndager. Wikipedia lister opp et tjuetall blodige søndager. Felles for mange av dem, er at de omfatter sammenstøt mellom væpnet ordensmakt eller militære på den ene siden og sivilister på den andre. Blant stedene som har hatt sine blodige søndager er London (13. november 1887), St. Petersburg (22. januar 1905), Maribor (27. januar 1919), Alsace (22. august 1926), Hamburg (17. juli 1932), Istanbul (16. februar 1969) og Vilnius (13. januar 1991, da Den røde hær angrep byens TV-tårn). Mest omtalt i nyere tid er kanskje hendelsene i Londonderry i Nord-Irland 30. januar 1972, da britiske soldater skjøt og drepte 14 ubevæpnede sivilister. Det er denne søndagen U2 sikter til i sangen «Sunday Bloody Sunday» fra 1983.

1925: Superspionen Sidney Reilly ble henrettet i Sovjetunionen. Lite vites sikkert om den mystiske spionens bakgrunn, men kan ha vært født i Odesa i 1874. Etter noen omflakkende år dukket han opp i London i 1896, der han lot seg verve som agent for britisk etterretningstjeneste. Kort etter ble han også agent Japan. Det antas at Reilly i løpet av de neste tiårene virket som spion for minst fire stormakter og opptrådte under en vrimmel av identiteter. Blant de mange aktivitetene han skal ha involvert seg i, var et komplott i 1918 for å velte bolsjevikregimet i Russland og befri tsarfamilien. I 1925 ble Reilly arrestert av Sovjetunionens hemmelige politi og henrettet i stillhet utenfor Moskva. Hans eventyrlige liv sies å ha vært et av Ian Flemings forbilder til James Bond-skikkelsen. Det var også emne for den britiske miniserien «Reilly, Ace of Spies» (1983).

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse