Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 november 2022 02:00
Del på Facebook

1860: Abraham Lincoln ble valgt til president i USA. Lincoln huskes som en av de mest ruvende presidentene i amerikansk historie, ikke bare politisk, men også fysisk. Med sine 193 cm var han den høyeste som har bekledd vervet. Rekorden ville ha blitt tangert i 2004 om John Kerry hadde slått George W. Bush (182 cm) i presidentvalget. I stedet forblir Lyndon B. Johnson (192 cm) den hittil nest høyeste som har inntatt presidentstolen. Den tredje høyeste er Donald Trump, som ifølge sin egen administrasjon målte 190,5 cm. Det har imidlertid hersket tvil om riktigheten av opplysningen, ettersom Trumps høyde skal være oppgitt til 188 cm på hans eget førerkort. Statistikk viser at et klart flertall av USAs presidenter i det 20. århundre var høyere enn sine motkandidater i valgkampen. En populær teori har derfor gått ut på at amerikanerne har en tendens til å falle for den høyeste kandidaten.

1938: En av de dødeligste brannene som har rammet Oslo i fredstid brøt ut i et fotoatelier på loftet i Hegdehaugsveien 32. I anledning av en firmafest var lokalene pyntet med brennbare dekorasjoner av vatt, papp og papir. Det antas at et magnesiumbluss kan ha antent brannen, som bredte seg med eksplosjonsartet hastighet og fanget de 29 gjestene i en dødsfelle. Atelieret var trolig omspent av flammer i løpet av sekunder. Mannskaper fra seks brannstasjoner rykket ut til stedet, men kunne ingenting gjøre for festdeltakerne på loftet. Alle de 29 omkom i brannen; fire av dem etter å ha hoppet ut fra 4. etasje i panikk. Ifølge tidsskriftet Brannmannen hadde også en 30. gjest vært på festen. Den unge kvinnen forlot lokalet en halvtime før brannen brøt ut, rasende over at kavaleren hennes flørtet med en annen. Sjalusien reddet livet hennes.

1975: Punkbandet Sex Pistols holdt sin første konsert. Åstedet var Saint Martin’s School of Art i London, der bassist Glen Matlock var elev. Sex Pistols var hyrt inn som oppvarmere for kveldens hovedattraksjon, pubrockbandet Bazooka Joe. De skal bare ha rukket å spille noen få coverlåter før medlemmer av Bazooka Joe trakk ut pluggene av lydanlegget og trengte seg opp på scenen. Det oppsto et kort basketak mellom de to bandene, før Sex Pistols’ konsertdebut var ugjenkallelig over. Etter seansen på Saint Martin’s skulle oppvarmingsbandet bli berømt over hele verden, mens Bazooka Joe sank i glemsel. Noen av medlemmene har imidlertid satt spor etter seg. Bassist Stuart Goddard ble senere kjent som Adam Ant, frontfigur i Adam and the Ants.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse