Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 november 2022 02:00
Del på Facebook

1697: Oslo domkirke ble innviet. Kirken var reist på tomten til et gammelt festningsverk, mens det nåværende Stortorget ennå bare var et sumpområde. Bygningen var opprinnelig omgitt av en kirkegård for byens borgere. Denne ble nedlagt i 1808, men lever videre i navnet Kirkeristen, som skriver seg fra to ferister som skulle hindre beitedyr fra markene rundt byen i å forstyrre kirkegårdsfreden. Tårnuret kom på plass i 1718 og skal være det eldste fungerende kirkeuret i Norge. Under en omfattende ombygging av kirken i 1850 ble de originale takmaleriene overmalt. Tårnet ble strukket til nærmere dobbel høyde og forsynt med bronsekuppel. Imidlertid var de hollandske mursteinene i nedre del av tårnet ikke lenger mulig å skaffe, og sporet etter tårnforlengelsen er fortsatt synlig som et vannrett skille i muren.

1913: Forfatteren og filosofen Albert Camus ble født i Algerie. Camus var en representant for den ateistiske eksistensialismen som fant grobunn i Frankrike under og etter 2. verdenskrig. Han fikk sitt litterære gjennombrudd i 1942 med romanen «Den fremmede». Romanens hovedperson preges av en absurd fremmedfølelse som kom til å gå igjen i mye av Camus’ produksjon, og som han mente var et vesenstrekk ved menneskelig erfaring. Til hans øvrige sentrale verker hører det filosofiske essayet «Menneskets revolt» (1951) og romanene «Fallet» (1956) og «Pesten» (1947). Sistnevnte skildrer et pestutbrudd i Oran, Camus’ fødeby, og ble svært populær under koronapandemien. Albert Camus ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1957. Han omkom i en bilulykke i 1960, 46 år gammel.

1917: Russiske revolusjonære stormet Vinterpalasset i Petrograd (det nåværende St. Petersburg). Hendelsen markerte begynnelsen på den væpnede oppstanden som er blitt hetende Oktoberrevolusjonen. Navnet har bakgrunn i at datoen falt på 25. oktober i den julianske kalenderen, som ennå var i bruk i Russland i 1917. Tidligere samme år var tsar Nikolai II blitt tvunget til å abdisere og en provisorisk regjering etablert under den såkalte februarrevolusjonen. Oktoberrevolusjonen kulminerte med at bolsjevikpartiet under ledelse av Vladimir Lenin tok makten i Russland. Tsar Nikolai og hans familie, som hadde sittet i fangenskap siden revolusjonen i februar, ble henrettet av bolsjevikene i juli 1918.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse