Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 november 2022 02:00
Del på Facebook

1847: Forfatteren Abraham «Bram» Stoker ble født utenfor Dublin. Stoker begynte sin skribentkarriere som teaterkritiker i avisen «Dublin Evening Mail». Da han senere ble forretningsfører for et teater i London, spedde han på inntektene ved å skrive sensasjonspregede romaner. Skrekkromanen «Dracula» var hans femte roman og utkom i 1892. Stoker skal ha fått inspirasjon til historien gjennom flere års studier av europeisk folklore. Romanens originale tittel var «The Un-Dead», men forfatteren valgte å skifte den ut i siste øyeblikk. Den utbredte forestillingen om at «Dracula» var den første vampyrromanen, er feilaktig. Allerede i 1872 hadde spøkelseshistorieforfatteren Sheridan Le Fanu utgitt romanen «Carmilla», om en lesbisk vampyr. Også serieromanen «Varney the Vampire» fra 1840-årene var en forgjenger for «Dracula».

1923: Adolf Hitler avfyrte et pistolskudd i taket av vertshuskjelleren Bürgerbräukeller i München, og erklærte at en nasjonal revolusjon var i gang. Dagen etter marsjerte nazistene mot det bayerske krigsministeriet for å presse delstatsregjeringen til å opponere mot statsmakten i Berlin. Det nasjonalsosialistiske kuppforsøket aborterte da marsjdeltakerne ble omringet av politi og arrestert. Under fengselsoppholdet som fulgte, skrev Hitler store deler av manifestet «Mein Kampf». Fra 1933 holdt han hvert år en tale i ølhallen på årsdagen for det såkalte Ølkjellerkuppet, til minne om nazibevegelsens «kamptid». 8. november 1939 gikk en bombe av i Bürgerbräukeller kort etter at Hitler hadde forlatt lokalet. Åtte mennesker ble drept og 57 såret i attentatforsøket, og ølhallen fikk store skader.

2016: Donald Trump ble valgt til president i USA. Valgresultatet kom som et sjokk på store deler av verden, ikke minst på det store korpset av politiske kommentatorer som hadde dømt Trumps sjanser nord og ned. En av de mange som måtte spise i seg ordene sine var Harry Enten, seniorskribent ved nettstedet FiveThirtyEight. Allerede under primærvalgene hadde Enten kategorisk avskrevet Trump som presidentkandidat for det republikanske partiet. Med et nikk til Trumps seks sekunder lange opptreden som seg selv i filmkomedien «Home Alone 2» fra 1992, skrev Enten: «Trump har større sjanse til å få seg en ny smårolle i en ‘Home Alone’-film med Macaulay Culkin – eller til å spille en finale i NBA – enn han har til å vinne republikanernes nominasjonskamp.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse