Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 november 2022 02:00
Del på Facebook

1938: Den tyske diplomaten og ambassadesekretæren Ernst Eduard vom Rath døde i Paris, to dager etter at han var blitt skutt i magen av den 17-årige, polske jøden Herschel Grynszpan. Attentatet var angivelig en hevn for at medlemmer av Grynszpans familie var blitt deportert fra Tyskland. Få timer etter vom Raths død holdt propagandaminister Joseph Goebbels en tale i München, der han erklærte at det «ikke ville være overraskende» om det tyske folk ble så opprørt over drapet at det tok loven i egne hender, og svarte med å vandalisere jødiske forretninger, synagoger og forsamlingshus. Den påfølgende natten gikk nasjonalsosialistisk milits til angrep på jødiske eiendommer over hele Tyskland. 90 mennesker mistet livet under herjingene, som er gått inn i historien under navnet Krystallnatten.

1971: Regnskapsføreren John List drepte sin mor, sin kone og sine tre barn i familiens hjem i New Jersey. Deretter forsvant han tilsynelatende fra jordens overflate. Han dukket ikke opp igjen før 18 år senere, i 1989, da den uløste mordsaken var emne for TV-programmet «America’s Most Wanted». Programskaperne hadde fått polititegneren og skulptøren Frank Bender til å lage en byste av den forsvunne morderen, slik han måtte antas å se ut etter 18 års aldring. Bysten var så slående lik den virkelige List at han ble gjenkjent av en nabo og anholdt få dager etter at programmet gikk på lufta. Det viste seg at List hadde begynt et nytt liv i Virginia etter drapene, under nytt navn og med ny kone. I 1990 ble han dømt til fem ganger livstid i fengsel. John List skal ha vært inspirasjonen til figuren Keyser Söze i spillefilmen «The Usual Suspects» (1995).

1989: Berlinmuren falt. Muren var reist av myndighetene i DDR i 1961 for å hindre masseflukt av borgere til Vest-Tyskland. Det første tegnet til at jernteppet gjennom Europa sto for fall hadde vist seg i april 1989, da myndighetene i Ungarn ga ordre om at strømmen skulle slås av i landets 240 kilometer lange grensegjerde mot Østerrike. I løpet av sommeren ble også piggtråden tatt ned fra gjerdene. Under en ungarsk-østerriksk «vennskapspiknik» 19. august ble grensen åpnet i tre timer som et tegn på gjensidig velvilje. Mer enn 600 tilreisende østtyskere så sitt snitt til å flykte til Vesten i løpet av den korte tiden grensen var åpen. Utover høsten ble DDR-borgernes misnøye stadig mer høylytt, og titusener demonstrerte med krav om reisefrihet. Om kvelden 9. november erklærte østtyske myndigheter at landets grenser var åpnet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse