Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 november 2022 02:00
Del på Facebook

1880: Den australske bushrangeren Ned Kelly ble hengt i Melbourne. Bushrangers var en australsk betegnelse på rømte fanger som var etterlyst av myndighetene, og som skjulte seg i villmarka mens de livnærte seg av ran og andre forbrytelser. I juli 1880 var Kelly blitt tatt til fange etter en dramatisk skuddveksling med politiet ved den lille byen Glenrowan. Ned Kelly betegnes av flere historikere som en morder og ransmann av verste skuffe. Likevel er han blitt dyrket som en slags alternativ folkehelt i Australia, fordi han trosset de britiske kolonimyndighetene. I populærkulturen har Kelly vært emne for minst seks spillefilmer og en lang rekke sanger, dikt og romaner. Johnny Cash hyllet ham med låten «Ned Kelly» på albumet «Man in Black» fra 1971.

1918: En tysk delegasjon signerte våpenhvileavtalen som i praksis gjorde slutt på 1. verdenskrig. Begivenheten fant sted i en parkert jernbanevogn i Compiègneskogen i det nordlige Frankrike. Jernbanevognen (en sivil restaurantvogn bygd i 1914) ble valgt fordi den fungerte som mobilt hovedkvarter for Ferdinand Foch, fransk feltmarskalk og øverstkommanderende for de allierte styrkene. For mange tyskere var seansen i Compiègneskogen en utålelig ydmykelse. Da Frankrike kapitulerte for Nazi-Tysklands invasjonshær i juni 1940, forlangte Hitler at kapitulasjonserklæringen skulle undertegnes i den samme jernbanevognen, på eksakt samme sted i Compiègneskogen, som Tyskland hadde undertegnet sin erklæring i november 1918.

1981: Den spanske byen Huéscar sluttet fred med Danmark. Byen hadde da formelt vært i krig med landet i 172 år. Forholdet ble oppdaget av en lokalhistoriker som kom over den glemte og nedstøvede krigserklæringen i byarkivene. Historikeren skal ha gått rake veien til byens rådhus og utbrutt: «Borgermester, vi er i krig med Danmark!» Erklæringen ble skrevet under Napoleonskrigene. Da Spania besluttet å bryte de diplomatiske forbindelsene med Danmark i 1809, valgte medlemmene av byrådet i Huéscar å gå et skritt lenger: De erklærte krig. Den 172 år lange krigen forløp uten at ett skudd ble løsnet. 11. november 1981 ble krigsøksen begravd for godt under en uhøytidelig fredsseremoni i Huéscar. Danmarks ambassadør til Spania undertegnet fredsslutningen på danskenes vegne.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse