Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 november 2022 02:00
Del på Facebook

1720: Peter Wessel Tordenskiold ble drept i en duell utenfor Hannover. Motstander var den svenske obersten og adelsmannen Axel Staël von Holstein. Noen dager i forveien hadde sjøhelten anklaget von Holstein for å ha snytt en venn av ham i kortspill, og deretter gitt obersten en omgang juling. Obersten svarte med å utfordre ham til duell. I egenskap av utfordret hadde Tordenskiold rett til å velge våpen, men til tross for at han var en langt bedre skytter enn fekter, valgte han kårder. Ifølge dansk Wikipedia fikk han det dødelige stikket etter bare ett minutts fekting. Tordenskiolds ble 30 år gammel. Hans sekundant på den fatale dagen var oberstløytnant Georg Otto von Münchhausen, far til den berømte løgnhalsen baron Münchhausen.

1969: Nyhetsbyrået Dispatch News Service publiserte artikkelen som avdekket My Lai-massakren i Vietnam. Artikkelen var skrevet av frilansjournalisten Seymour Hersh og fortalte om et kompani amerikanske soldater som hadde åpnet ild mot sivilbefolkningen i landsbyen My Lai 16. mars 1968. Årsaken var angivelig en mistanke om at vietnamesiske NFL-soldater hadde skjult seg blant sivilistene. Mellom 350 og 500 sivile vietnamesere mistet livet, mange av dem kvinner og barn. 26 amerikanske soldater ble senere tiltalt for misgjerningene, men bare én ble domfelt. For antikrigsbevegelsen ble My Lai-massakren selve symbolet på amerikanernes brutale fremferd i Vietnam. I 1970 mottok journalist Seymour Hersh Pulitzer-pris for sin artikkel om massakren.

1982: Jurij Andropov overtok som øverste leder for Sovjetunionen, etter at Leonid Bresjnev var avgått ved døden to dager tidligere. Den nye lederen hadde ry som en klassisk «hauk» i det sovjetiske partiapparatet. Andropov hadde bl.a. vært en pådriver for den sovjetiske invasjonen av Ungarn i 1956 og gått inn for «ytterliggående tiltak» mot Tsjekkoslovakia under Praha-våren i 1968. Fremfor alt hadde han vært sjef for KGB, Sovjetunionens hemmelige statspoliti og etterretningstjeneste, siden 1967. Hans kongstanke som KGB-sjef hadde vært nedkjempelse av enhver form for opposisjon innad i Sovjetunionen. Jurij Andropovs tid som statssjef ble kort. Han døde av nyresvikt i februar 1984, etter bare 16 måneder ved roret.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse