Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 november 2022 02:00
Del på Facebook

1663: En dukke som forestilte den danske adelsmannen Corfitz Ulfeldt ble halshogd og partert på slottsplassen i København. Ulfeldt var dømt til døden for landsforræderi etter et mislykket forsøk på å velte kong Frederik III. Dukken, som for effektens skyld var fylt med hestetarmer, måtte vikariere for Ulfeldt på skafottet fordi Ulfeldt selv hadde flyktet utenlands. Skikken med å henrette forbrytere in effige (latin: «i avbildning») skal ha røtter i romertiden og ble praktisert i Europa så sent som på 1800-tallet. I tilfellet Ulfeldt var imidlertid henrettelse ikke nok. På ordre fra kong Frederik ble forræderens hus jevnet med jorden og en såkalt skamstøtte reist over ham på Gråbrødretorv for at forbipasserende skulle spytte på den. Monumentet hadde innskriften: «Corfitz forræderen, Till Æwig Spott, Skam og Skiendsel».

1905: Den to dager lange folkeavstemningen om prins Carl av Danmark som norsk konge ble avsluttet. Velgerne skulle svare ja eller nei på spørsmålet om de var enige i «Stortingets bemyndigelse til regjeringen om at opfordre prins Carla af Danmark til at lade sig vælge til Norges konge». Resultatet viste at 78,9 % av landets stemmeberettigede (menn over 25 år) hadde stemt ja til prins Carl og monarkiet. Begeistringen for kongedømmet var størst i byene og i områdene rundt Oslofjorden. I Kristiania stemte 80,1 % ja, mens Vestfold med sine 93,4 % ja-stemmer var landets mest rojalistiske fylke. Republikanerne hadde sterkest fotfeste i Telemark og Vest-Agder. I Kristiansand manglet det bare 11 stemmer på at byen vippet republikansk vei.

2015: 130 mennesker mistet livet i seks koordinerte terrorangrep på sivilbefolkningen i Paris. Angrepene ble utført av islamistiske terrorister. Den første aksjonen fant sted klokken 21.16 utenfor Stade de France, der en selvmordsbomber sprengte seg under en fotballandskamp mellom Frankrike og Tyskland. I løpet av de neste minuttene gikk terroristene til angrep på en rekke utesteder i byen. 19 mennesker ble drept da to menn skjøt med automatgeværer mot en uterestaurant i det 11. arrondissement. 89 liv gikk tapt på konsertstedet Bataclan i det samme distriktet, da fire terrorister åpnet ild mot publikum under en konsert med det amerikanske bandet Eagles of Death Metal. Angrepet på Paris 13. november 2015 var det dødeligste som hadde rammet Frankrike siden 2. verdenskrig. IS tok på seg ansvaret for terrorhandlingene.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse