Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 november 2022 02:00
Del på Facebook

1849: Søstrene Fox holdt sin første offentlige spiritistiske seanse. Begivenheten fant sted i Rochester i delstaten New York og regnes av mange som begynnelsen til den moderne spiritismen. Under seansen demonstrerte de tre søstrene på henholdsvis 12, 16 og 36 år hvordan de kunne kommunisere med ånder gjennom bankesignaler. Seansen gjorde søstrene berømte over natten, og i tiårene som fulgte spredte spiritismen seg som en farsott i USA og Europa. Norge fikk sitt eget spiritistiske selskap i 1887. Søstrene Fox’ omdømme som spiritistiske pionerer skulle komme til å falme sterkt. I 1888 røpet de to yngste, Maggie og Kate, at seansene deres hadde vært en bløff. Søstrene forklarte at de selv hadde laget «åndenes» bankesignaler med føttene.

1907: Astrid Anna Emilia Ericsson, senere kjent som Astrid Lindgren, ble født i Småland i Sverige. Lindgren bokdebuterte i 1944 med ungpikeromanen «Britt-Mari lättar sitt hjärta». Året etter fikk hun sitt gjennombrudd som forfatter med «Pippi Långstrump». Ifølge Lindgren selv hadde hun fått ideen til historien i 1941, da datteren Karin lå til sengs med lungebetennelse og ba moren fortelle en historie for henne. «Hva skal jeg fortelle?» spurte Lindgren. «Fortell om Pippi Langstrømpe!» svarte datteren. Førsteutkastet til boka ble refusert av Bonniers forlag, og fortellingen om Pippi kom i stedet ut på det lille, relativt nystartede forlaget Rabén och Sjögren i 1945. Astrid Lindgrens bøker er solgt i 150 millioner eksemplarer og oversatt til nærmere 100 språk.

1934: England og Italia barket sammen i en usedvanlig amper fotballandskamp i London. Italia hadde vunnet VM på hjemmebane samme år, i et mesterskap der England ikke hadde deltatt. Mange av de 56.000 tilskuerne på Highbury anså derfor kampen i London som «den egentlige» VM-finalen. Benito Mussolini hadde på sin side lovet de italienske spillerne hver sin Alfa Romeo i bonus hvis de klarte å slå engelskmennene. Allerede etter to minutter satte Ted Drake inn en grisetakling som brakk foten på italieneren Luis Monti. Dermed var tonen satt for en batalje som bl.a. påførte hjemmelaget et nesebrudd, et armbrudd og en stygg ankelskade. Sluttresultatet ble 3–2 til England. Kampen har gått inn i historien som «The Battle of Highbury».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse