Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
15 november 2022 02:00
Del på Facebook

1940: Klokken 06.15 om morgenen lød «faren over»-signalet omsider over Coventry i England, etter den mest intense av bombenettene som rammet byen under 2. verdenskrig. Det tyske flyangrepet hadde kodenavnet «Operasjon Måneskinnsonaten» etter Beethovens verk og startet om kvelden 14. november. I løpet av natten ble omkring 600 tonn eksplosiver og tusener av brannbomber sluppet over byen fra tyske bombefly. Da den nye dagen grydde, var to tredeler av byens bygningsmasse skadd. Mesteparten av sentrum var fullstendig utradert. Målet for bomberaidet var Coventrys omfattende metall- og rustningsindustri.

1957: KGB-agenten Rudolf Abel ble dømt til 30 års fengsel i New York. FBI hadde nøstet seg fram til Abel etter funnet av en hul fem cent-mynt med kodede beskjeder i. Abel (egentlig William August Fisher, født i Newcastle i 1903) hadde ankommet USA under falskt navn i 1947 og tatt fatt på arbeidet med å bygge opp et nettverk av spioner i det amerikanske sivilsamfunnet. Abel var en såkalt illegalist, eller agent under dypt dekke. Han utga seg for å være fotograf og bildekunstner og opererte med en fabrikkert livshistorie som bl.a. omfattet en periode som tømmerhogger. Abel/Fisher sonet bare litt over fire år av fengselsdommen. I 1962 ble han utvekslet med piloten på et amerikansk spionfly som var skutt ned over Sovjetunionen. Han døde i Moskva i 1971.

1959: Bonden Herbert Clutter, hans kone Bonnie og to av parets fire barn ble skutt og drept i sitt hjem i småbyen Holcomb i Kansas. Drapene og morderjakten som fulgte skulle bli emne for Truman Capotes berømte dokumentarroman «In Cold Blood», først publisert som føljetong i magasinet The New Yorker høsten 1965. Capote hadde brukt seks år på å skrive boka, og notatene hans fra bakgrunnsarbeidet skal ha fylt 8000 sider. Forfatteren var blitt besatt av saken etter å ha lest en nyhetsartikkel om drapene i en avis. Med bistand fra barndomsvenninnen Harper Lee (senere berømt for romanen «To Kill a Mockingbird») drev han research i månedsvis blant lokalbefolkningen i Holcomb. Senere gjorde han også intervjuer med de to fengslede drapsmennene. Dokumentarromanen kom ut i bokform i 1966, etter at gjerningsmennene var henrettet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse