Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 november 2022 02:00
Del på Facebook

1855: Den skotske legen, misjonæren og oppdageren David Livingstone ble den første europeeren som så Victoriafallene. De kolossale vannfallene, som ligger i grenseområdene mellom det som i dag er Zambia og Zimbabwe, ble kalt «Røyken som tordner» på det lokale bantuspråket. Navnet refererte til de hvite dampsøylene som reiser seg over fossen i regntiden, når vannføringen er på sitt største. Livingstone ga fossen navnet Victoria Falls etter dronning Victoria. «Ingen kan forestille seg hvilket vakkert syn den er,» skrev han senere. «Den er aldri før sett av europeiske øyne, men et så skjønt et skue må ha vært beundret av engler i svevet.»

1922: Forfatteren José Saramago ble født i landsbyen Azinhaga i Portugal. Saramago var utdannet mekaniker, men livnærte seg fra slutten av 1940-årene som journalist, oversetter og forfatter. Han var fylt seksti år da han i 1982 fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen «Klosterkrønike» (norsk oversettelse 1987). I 1998 ble han tildelt Nobelprisen, ifølge Svenska Akademien fordi han «med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar». Mange av Saramagos fortellinger har innslag av det fantastiske. I «En flåte av stein» (1986) lar han hele Pyrenéhalvøya rive seg løs fra fastlandet og drive rundt på havet. Selv sa han om romanene sine at de handlet om «muligheten av det umulige». José Saramago døde på Lanzarote i 2010, 87 år gammel.

2001: Den første av de åtte filmene basert på J.K. Rowlings fantasyepos om Harry Potter hadde premiere i USA. En uke senere kom «Harry Potter og de vises stein» opp på norske kinoer. J.K. Rowling hadde insistert på at rollelisten skulle befolkes av britiske skuespillere og fremmet personlige ønsker for enkelte av rollene. Et av dem var Alan Rickman (1946–2016), som hun tidlig hadde sett for seg i rollen som den uberegnelige Severus Slur. Mer enn noen annen filmproduksjon ble Potter-serien en mønstring av A-laget innen britisk film- og scenekunst. Mange skuespillere, som Bill Nighy, ble holdt lenge på pinebenken før de fikk tilbud om en rolle i serien. Da han omsider kunne aksle rollen som Rufus Grimst i den sjuende filmen, sa Nighy: «Endelig er jeg ikke lenger den eneste engelske skuespilleren som ikke er med i Harry Potter.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse