Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 november 2022 02:00
Del på Facebook

1922: Marcel Proust døde av lungebetennelse i Paris, 51 år gammel. Forfatteren av «På sporet av den tapte tid» hadde helt siden barndommen vært plaget av astma. De siste tre årene av sitt liv tilbrakte han for det meste i sengen, der han arbeidet frenetisk med å fullføre romanverket. Prousts husholderske gjennom mange år, Celeste Albaret, forteller i memoarboka «Monsieur Proust» (utgitt i 1973) at forfatteren i et tiår levde på en dagsrasjon av to croissanter og to kopper kaffe. Den siste tiden ville han ikke smake annet enn kaldt øl. Albaret var trolig det mennesket som kom tettest innpå den tilbaketrukne forfatteren i de 13 årene han skrev på romansyklusen. «Min kjære Celeste,» sa Proust en gang til henne, «du vet alt om meg.»

1983: Vraket av oljeplattformen «Alexander L. Kielland» ble senket i Nedstrandsfjorden. Plattformen hadde kantret i Nordsjøen 27. mars 1980. Den mer enn 700 meter dype fjorden i Rogaland hadde vært i bruk som marin dumpingplass siden før 2. verdenskrig. I midten av 1970-årene ble dumpingen regulert og et ca. fem kvadratkilometer stort område på fjordbunnen avmerket for formålet. Blant de mange utrangerte fartøyene som ligger på skipskirkegården i Nedstrandsfjorden er lokalrutebåtene «Fisterfjord», «Stolmen», «Åmøyfjord» og «Fjorddrott». I 2000 ble det vedtatt at dumpingen av marint skrap i Nedstrandsfjorden skulle opphøre.

1987: 31 mennesker mistet livet i en brann i King’s Cross tunnelbanestasjon i London. Brannen brøt ut i rulletrappene og var trolig antent av en fyrstikk. Flammehavet sperret hundrevis av desperate T-banepassasjerer inne under bakken. Giftige gasser steg opp gjennom trappegangene og samlet seg i den underjordiske billetthallen, der mange av de omkomne ble funnet. I selve rulletrappene var varmeutviklingen så voldsom at det skulle gå 17 år før det siste av dødsofrene lot seg identifisere. Brannen i King’s Cross i 1987 er den verste som har rammet Londons undergrunnsbane. Katastrofen førte blant annet til et røykeforbud innendørs på alle undergrunnsstasjoner, og til at de gamle rulletrappene av treverk ble forbudt.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse