Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 november 2022 02:00
Del på Facebook

1910: Dr. Crippen ble hengt i London. Hawley Harvey Crippen var født i Michigan og praktiserte som øyelege og homøopat. En januardag i 1910 forsvant hans kone, sangerinnen Cora Turner, fra parets hjem i London. Under en ransaking av huset fant politiet Coras parterte lik nedstøpt i kjellergulvet. Kort etter ble den etterlyste Crippen gjenkjent om bord på et dampskip på vei til USA, sammen med en elskerinne forkledd som gutt. Rettssaken mot Dr. Crippen var en enorm mediebegivenhet i Storbritannia. De uhyggelige detaljene rundt forbrytelsen, kombinert med morderens spektakulære fluktforsøk, har bidratt til å gjøre Dr. Crippen til en av de mest omtalte morderne i britisk kriminalhistorie. I mange år var en voksfigur av legen utstilt i Madame Tussauds skrekkavdeling, «Chamber of Horrors».

1943: Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i Berlin ble bombet. Kirken på Auguste-Viktoria-Platz (nå Breitscheidplatz) sentralt i Berlin var reist i 1890-årene til minne om keiser Vilhelm I. Natten til 23. november 1943 satte det britiske flyvåpenet inn sitt mest ødeleggende bombetokt over den tyske hovedstaden gjennom hele krigen, med 764 fly på vingene. Gedächtniskirche fikk store skader, blant annet raste takkonstruksjonen over skipet sammen og toppen av hovedtårnet brakk av. Etter krigen lå kirkeruinen og forfalt helt til 1957, da det ble foreslått å rive ruinen og erstatte den med en moderne kirke. Rivningsforslaget møtte sterk motbør fra berlinerne, og arkitekt Egon Eiermann landet i stedet på en kompromissløsning der deler av ruinen var bevart, som et monument over krigens redsler. Gedächtniskirche er i dag et av Berlins mest kjente landemerker.

1963: Første episode av TV-serien «Doctor Who» ble vist på BBC. Premierevisningen druknet fullstendig i nyhetssendinger om drapet på president Kennedy dagen i forveien, og ble dessuten forstyrret av et strømbrudd over deler av Storbritannia. Likevel skulle «Doctor Who» vise seg å bli den lengstlevende science fiction-serien i TV-mediets historie. Historiene om den mystiske tidsreisende (The Doctor) gikk uavbrutt over 26 sesonger, inntil siste episode gikk på lufta i desember 1989. En enkeltstående TV-film dukket opp i 1996, og i 2005 ble serien gjenopplivet for fullt. Opprinnelig ble tittelfiguren spilt av William Hartnell, som måtte hoppe av etter fire sesonger på grunn av sviktende helse. I årenes løp har 13 forskjellige skuespillere gitt liv til figuren. I 2018 ble Jodie Whittaker den første kvinnen til å spille The Doctor.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse